Βλαστοκύτταρα «ασπίδα» και για τα δόντια

Τους οδοντιάτρους πολλοί τους συμπάθησαν, τον οδοντιατρικό τροχό κανείς! Ποτέ μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο δεν αποτελεί «ευχάριστη υπόθεση», ειδικά όταν στο… μενού της παρουσίας του ασθενούς εκεί περιλαμβάνεται η χρήση του τροχού στην πονεμένη οδοντοστοιχία. Φως στο τούνελ του πόνου, όμως, ευελπιστούν τώρα να βάλουν με τη νέα τους ανακάλυψη Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι τα βλαστοκύτταρα πιθανόν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπλαση των «χαλασμένων» δοντιών των ασθενών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη μιας νέας άκρως αποτελεσματικής θεραπείας, η οποία θα έχει αποτελέσματα -με τη χρήση βλαστοκυττάρων- στην αποκατάσταση των κοιλοτήτων που σχηματίζονται στα δόντια. Μάλιστα, σχολιάζουν ότι η νέα ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια για πάντα διαδικασίες όπως τα σφραγίσματα, οι ακροριζεκτομές κ.ά.

«Οι κοιλότητες που σχηματίζονται στα δόντια και κατ’ επέκταση ο ερεθισμός των ούλων στην περιοχή γύρω από αυτά ανέκαθεν αποτελούσαν υγειονομική πρόκληση για τους οδοντιάτρους» εξήγησε για το θέμα ο δρ Μισάκο Νακασίμα του Εθνικού Κέντρου Γεριατρικής και Γεροντολογίας στο Ομπου της Ιαπωνίας. Συμπλήρωσε δε ότι «τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην υγεία η ανάπτυξη μολύνσεων στην οδοντοστοιχία, εκτός από τον πόνο τον οποίο κανείς δεν υποτιμά, αφορούν και την πρόκληση διάφορων προβλημάτων, ανάμεσά τους και καρδιακών».

Χάρη στην έρευνα, όμως, του δρος Νακασίμα και των συνεργατών του, καθώς και αρκετών επιστημόνων άλλων ερευνητικών κέντρων οδοντιατρικής της Ιαπωνίας, τα βλαστοκύτταρα αποδεικνύονται «ασπίδα» στις «παραδοσιακές απειλές των δοντιών». Οι ειδικοί δοκίμασαν τη νέα τεχνική τους στο πλαίσιο πειραμάτων που έκαναν στα δόντια 18 σκυλιών και τα αποτελέσματα «ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά». Το μόνο που μένει τώρα είναι η τεχνική να δοκιμαστεί με ασφάλεια και στα ανθρώπινα δεδομένα, με στόχο βέβαια τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές οδοντικές ευαισθησίες. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Stem Cells Translationan Medicine.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα