Μάχη για τη ρύθμιση-«φιάσκο» (!) των χρεών

Κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στη διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που φαίνεται ότι οδεύει προς παταγώδη αποτυχία. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθωθεί κάπως η κατάσταση, η ηγεσία του ΙΚΑ ζήτησε από την τρόικα να υπάρξει τροποποιητική διάταξη, στην οποία θα δίνονται κίνητρα ή θα αίρονται κάποια αντικίνητρα (π.χ. αναλυτική καταγραφή περιουσιακής κατάστασης, εγγυητική από τράπεζες ή προσημείωση ακινήτου), έτσι ώστε να προσελκύσει η ρύθμιση μεγαλοοφειλέτες που τώρα δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν. Με παρέμβασή του, όμως, το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά διά του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και ακολούθως από τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε οι όποιες τροποποιήσεις να μην αφορούν μόνο όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και όσους χρωστούν στις εφορίες. Αποτέλεσμα ήταν η τρόικα να απορρίψει το αίτημα του ΙΚΑ συνολικά και να αφήσει τη ρύθμιση ως έχει, με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η αποδοτικότητά της…

Πλέον στο ΙΚΑ κάνουν λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας να βελτιωθούν τα έσοδα του ιδρύματος και επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας πρόβλημα καταβολής συντάξεων. Ο στόχος να εισπραχθούν έως 500.000.000 ευρώ από τη νέα ρύθμιση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και άλλο 1 δισ. ευρώ το 2014 μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Τα στοιχεία, άλλωστε, καταδεικνύουν ότι η ρύθμιση πολύ δύσκολα θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Με τη νέα ρύθμιση να βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν δύο εβδομάδες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί τόσο για τη ρύθμιση των 48 δόσεων, με την κωδική ονομασία «Νέα Αρχή», όσο και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, δεν υπερβαίνουν τις 3.000 μαζί. Σημειώνεται ότι πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που βρισκόταν σε ισχύ η παλαιότερη ρύθμιση, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, μόνο την πρώτη εβδομάδα.

 

Μειώσεις με twitter

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες με 48 δόσεις δικαιούνται μόνο όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα στο Ιούλιο. Για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της αίτησης οι φορολογούμενοι θα χάνουν έναν μήνα από τον ανώτατο αριθμό των δόσεων. Δηλαδή όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα στον Αύγουστο θα δικαιούνται έως και 47 δόσεις, όσοι υποβάλλουν αίτηση τον Οκτώβριο θα δικαιούνται έως και 46 δόσεις κ.ο.κ. Αυτά τόνισε στο twitter o γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, θέλοντας να τρομοκρατήσει τον κόσμο ώστε να σπεύσει στις εφορίες!

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα