Παράταση μόνο με «έξτρα» απολύσεις

Νέο αίμα δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε χθες η τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, εισπράττοντας ένα μεγαλοπρεπές όχι.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κινητικότητα των 25.000 το 2013 και τις απολύσεις των 15.000 τη διετία 2013-2014 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η τρόικα πρότεινε -προφανώς για να δώσει την παράταση που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης για την κινητικότητα των πρώτων 12.500 υπαλλήλων- να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων των 15.000 και ο αριθμός αυτός να αφαιρεθεί από την κινητικότητα του 2013.

Η απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αρνητική, επισημαίνοντας στους συνομιλητές ότι τον αριθμό των 15.000 απολύσεων τη διετία 2013-2014 θα τον πιάσουμε, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων σε εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση, εφόσον δοθεί η παράταση των τριών μηνών που έχει ζητήσει, θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα της κινητικότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων και φυσικά στο τέλος του έτους και των υπολοίπων 12.500.

Το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ», πάντως, μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της τρόικας σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί. Οπως είναι γνωστό, από την πρώτη συνάντηση με την τρόικα την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει παράταση στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων (αυτός ο αριθμός είχε συμφωνηθεί να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη 12.500 υπάλληλοι θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του έτους). Η τρόικα ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν ή θα μετακινηθούν και από πού θα προέλθουν.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η ομάδα του Πολ Τόμσεν φέρεται να ζητά να μην υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα-, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, όπως προβλέπει ο νόμος Μανιτάκη, αλλά και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για απολύσεις.

Προσλήψεις

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο κ. Μητσοτάκης συζητάει με την τρόικα την κινητικότητα και τις απολύσεις, εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει από φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της αναλογίας ένας προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), να του γνωστοποιήσουν τις εκκρεμότητες διορισμών (είτε μέσω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων είτε βάσει ειδικών διατάξεων) που έχουν. Η ημερομηνία για την αποστολή των στοιχείων ολοκληρώθηκε χθες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα