Τεχνητό ήπαρ από βλαστοκύτταρα

Μια μεγάλη καινοτομία που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσους πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στην Ιαπωνία. Ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοκοχάμα Σίτι ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ιστό ανθρώπινου ήπατος από βλαστοκύτταρα, γεγονός που πιστεύουν ότι θα συμβάλει στη μείωση της έλλειψης μοσχευμάτων.

Οπως αναφέρει η επιθεώρηση Nature, επιστημονική ομάδα ερευνητών και φοιτητών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Τακανόρι Τακέμπε, προγραμμάτισε εκ νέου πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, έτσι ώστε, όταν αναμειγνύονται με άλλους τύπους κυττάρων, να μετατρέπονται σε ομάδες κυττάρων που αναπτύσσονται σε συκώτι.

Αυτές οι ομάδες κυττάρων τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο ποντικιού και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άρχισαν να μετατρέπονται σε λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, που διέθετε και τα αιμοφόρα αγγεία του.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ενώ πλέον δεν αποσπώνται μόνο από έμβρυα, τα οποία έτσι καταστρέφονται, αλλά και από ώριμα κύτταρα που έχουν προγραμματιστεί ξανά ώστε να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση, από την οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων.

Οπως είπε ο Τακανόρι Τακέμπε σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος και η ομάδα του παρατηρούσαν την ανάπτυξη του ηπατικού ιστού, καθώς γύρω από τον εγκέφαλο, στον οποίο είχαν εμφυτευτεί τα βλαστοκύτταρα, είχε τοποθετηθεί γυάλινο κρανίο!

«Εξ όσων γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια γενιά λειτουργικών ανθρώπινων οργάνων από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα» αναφέρει η επιστημονική έκθεση, στην οποία τονίζεται παράλληλα ότι η νέα τεχνική δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο, αλλά τα αποτελέσματά της αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Το συκώτι που αναπτύχθηκε έχει μέγεθος μόλις πέντε χιλιοστών, ενώ ανέπτυξε αιμοφόρα αγγεία που συνεργάζονταν με τα αγγεία που υπήρχαν ήδη στον οργανισμό και επιπλέον συμμετείχαν σε συγκεκριμένες λειτουργίες που πραγματοποιούνται από το ανθρώπινο ήπαρ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε διάστημα δέκα ετών θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ήπαρ για ασθενείς, χρησιμοποιώντας κύτταρα από το δικό τους συκώτι.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα