ΣΕΒ: Μνημείο προχειρότητας το φορολογικό!

Μνημείο προχειρότητας θεωρεί η διοίκηση του ΣΕΒ το προσχέδιο του Κώδικα Φόρου Εισοδήματος που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το προσχέδιο δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε παραβλέποντας ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις βιώνουν μια βαθιά κρίση που οδηγεί σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους – με αποτέλεσμα την απαξίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «θα επανέλθει με λεπτομερείς παρατηρήσεις που θα αφορούν την αποκατάσταση της επαφής των προτεινόμενων διατάξεων με την πραγματικότητα της αγοράς», αλλά θεωρεί ότι «το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων εργάσιμων ημερών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο».

Ο ΣΕΒ και όχι μόνο αντιδρά για το άρθρο 23 του προσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν εκπίπτουν από τον φόρο οι δαπάνες για τόκους δανείων «κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου». Στον ΣΕΒ θεωρούν ότι «η διάταξη αυτή είναι τόσο αδιανόητη και πρωτόγνωρη, που στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως χονδροειδές λάθος μπορεί να θεωρηθεί».

Το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίζουν στον σύνδεσμο είναι το γεγονός ότι «επιδιώκεται μια μορφή κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος σε ένα περιεκτικό κείμενο, χωρίς τις γνωστές παραπομπές σε προηγούμενους νόμους, τροποποιήσεις, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους. Προωθείται, έτσι, τουλάχιστον θεωρητικά η απλοποίηση του συστήματος». Θεωρούν, όμως, ότι απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση, ενώ διατηρείται η πολυπλοκότητα σε τομείς όπως οι φορολογικοί έλεγχοι κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα