Προς πολιτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή!

Την προσωπική του εγγύηση τόσο για την κινητικότητα όσο και για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε για πάνω από δυόμισι ώρες με την τρόικα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός είχε δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε δει την τρόικα για τρίτη φορά, έχοντας στο τραπέζι σειρά εναλλακτικών σεναρίων που είχε ετοιμάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι οδηγεί σε «πολιτική συμφωνία», όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να αποφασίσει την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Η αναφορά στην «πολιτική συμφωνία» από τον κ. Στουρνάρα υποδηλώνει ότι παρά την πρόοδο που έγινε και την απόσταση που διανύσανε οι δύο πλευρές δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση, ωστόσο, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, «η τρόικα θα δείξει ελαστικότητα ώστε να μη ναυαγήσει η συμφωνία». Οχι τόσο στα δημοσιονομικά, όπου το κενό υπολογίζεται πια μετά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα 200.000.000 ευρώ. Η διαφορά στο θέμα των απολύσεων και των μετακινήσεων δεν μπορεί φυσικά να καλυφθεί, αφού σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη οι 2.000 απολύσεις και να έχουν προχωρήσει οι μετακινήσεις ως το τέλος Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στο θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων οφείλονται και στον προηγούμενο υπουργό, ο οποίος αποχώρησε, και ότι η κυβέρνηση πλέον χωρίς πολιτικές επιφυλάξεις θα προωθήσει με πιο ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα. Το ότι ανέλαβε υπουργός ένας δηλωμένος υποστηρικτής του μικρότερου κράτους είναι ένα πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, μία ώρα και ένα τέταρτο διήρκεσε η συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχει από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η πρόταση να μειωθεί ο χρόνος διαθεσιμότητας για όσους εισαχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας από 12 μήνες που είναι σήμερα σε έξι ως εννέα μήνες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου, το σκεπτικό της πρότασης συνίσταται στο να συντομεύσει ο χρόνος αξιολόγησης του προσωπικού, με δεδομένο ότι υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα. Αυτό χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού ώστε να δοθεί παράταση -τρίμηνη παράταση ζητεί το υπουργείο- στην εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας.

Από τη στιγμή που θα βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα παρέμεναν ένα 12μηνο ώσπου να μετακινηθούν σε άλλη θέση λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και, εφόσον δεν βρισκόταν κάποια θέση, θα απολύονταν. Τώρα αναμένεται να αλλάξει ο χρόνος αναμονής και να μειωθεί.

Οι «δεξαμενές»

Αν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη διαδικασία, θα σημαίνει ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι ως τον Σεπτέμβριο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δώσει… ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα ως το τέλος του Ιουλίου. Από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4.500-5.000 θα προέρχονται από τις μετατάξεις καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια χωρίς να μπούνε σε διαθεσιμότητα, άλλοι 2.000 καθηγητές θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, 3.000-3.500 υπάλληλοι θα προέρχονται από τους ΟΤΑ και άλλοι 2.000 υπάλληλοι από διάφορα υπουργεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα