Στη λίμνη των απελπισμένων

Την ώρα που οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούσαν για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στη Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου, η γερμανική εφημερίδα «Bild» ταξίδευε «στην πόλη των απελπισμένων», τα Ιωάννινα, όπου το 70% των νέων ανθρώπων είναι χωρίς δουλειά. Στο ρεπορτάζ-οδοιπορικό της εφημερίδας στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, με τίτλο «Ο πιο απέλπις τόπος στην Ε.Ε.», φιλοξενούνται δηλώσεις ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-30 ετών, που μιλούν για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δηλώνουν έτοιμοι να μεταναστεύσουν προκειμένου να χτίσουν μια καινούργια ζωή στο εξωτερικό και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εκεί κοντά στα αλβανικά σύνορα, στα Ιωάννινα των 100.000 κατοίκων, το ποσοστό ανεργίας ήταν πάντα υψηλό. Ωστόσο, μετά την κρίση οι αριθμοί έχουν αγγίξει αστρονομικά ύψη. Οι νέοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρική εστία και στερούνται πια αυτοπεποίθησης και ελπίδας» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «Bild». Η 27χρονη Βιολέτα Διαμαντή, σύζυγος ψυχολόγου, ανήκει στις τυχερές νέες γυναίκες της περιοχής που εργάζονται. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και έξι μήνες. «Αν δεν μας υποστήριζαν οι γονείς μας, δεν θα είχαμε χρήματα ούτε για τρόφιμα» λέει στη γερμανική εφημερίδα και δεν κρύβει ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να… ετοιμάσει βαλίτσες για τη μακρινή Αυστραλία.

Δίπλα της, ο 24χρονος Σάββας, άνεργος εδώ και αρκετό καιρό, δηλώνει απογοητευμένος από τη στρατηγική της Ε.Ε. στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας και τονίζει ότι, παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την επίλυση του προβλήματος. «Δεν πιστεύω ότι θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας κλείνει με την επισήμανση ότι η πόλη των Ιωαννίνων εμφανίζει τα τελευταία χρόνια τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα