Η ασπίδα για το μελάνωμα!

Ολοι γνωρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό για να αποφύγουν τις διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, πόσοι όμως ξέρουν να το χρησιμοποιούν σωστά;

Οπως είπε ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος και διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan Κωνσταντίνος Μηλεούνης, σε πρόσφατη εκδήλωση της ασφαλιστικής εταιρείας ING με θέμα «Καλοκαίρι και υγεία», αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την εμφάνιση μελανώματος είναι το ηλιακό έγκαυμα που έχει συμβεί πριν από τα 18 χρόνια.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο από τις δέκα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ τα βρέφη δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο πριν από την ηλικία των έξι μηνών. Μάλιστα, οι γονείς τους πρέπει απαραιτήτως να τους βάζουν αντηλιακό με δείκτη προστασίας που δεν θα είναι μικρότερος του 25.

Γενικότερα, ο μικρότερος δείκτης προστασίας στην πραγματικότητα δεν προστατεύει αν δεν ανανεώνεται πολύ συχνά, επειδή το αντηλιακό απομακρύνεται εύκολα από το δέρμα με τον ιδρώτα και το νερό. Σύμφωνα με τον κ. Μηλεούνη, ο χαμηλότερος δείκτης προστασίας που θα πρέπει να υπάρχει στα αντηλιακά που χρησιμοποιεί κανείς τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 15.

Επίσης, επισήμανε ότι τα αντηλιακά που έχουν ανοιχτεί από το προηγούμενο καλοκαίρι δεν είναι άχρηστα, αλλά σίγουρα έχουν υποβαθμιστεί λόγω της θερμοκρασίας – συγκεκριμένα, αρχίζουν να υποβαθμίζονται δύο μήνες μετά το άνοιγμα.

Τα αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται ολόκληρο τον χρόνο στα σημεία τα οποία εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και τα χέρια (κυρίως τις ώρες της οδήγησης), ενώ στις διακοπές είναι απαραίτητο να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες.

Αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που περιέχουν πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, ο οποίος συχνά αποτελεί «παγίδα» για τους περισσότερους, οι οποίοι αμελούν να ανανεώσουν το αντηλιακό στο δέρμα τους, νομίζοντας ότι ο δείκτης αυτός έχει και μεγαλύτερη διάρκεια.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα