Δεν βρίσκει το στόχο του το υπουργείο Οικονομικών: Δεν υποβάλλονται δηλώσεις ΦΠΑ, δεν ελέγχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις

Πολύ μακριά ακόμα και από τους αναθεωρημένους στόχους βρίσκονται οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που αφορούν στο 5μηνο του έτους, σε μια περίοδο όπου η Τρόικα πιέζει για αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι ενδεικτικό ότι ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 176 ελέγχων στο 6μηνο, στόχος που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι το Μάιο ολοκληρώθηκαν μόλις 30 έλεγχοι. Ανάλογη είναι η εικόνα κι από τους ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, όπου ολοκληρώθηκαν 211 έναντι στόχου 6μηνου 280. Σημειώνεται ότι από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% όταν ο στόχος του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία που αφορούν στην απόδοση ΦΠΑ, καθώς το 22% των υπόχρεων δεν υπέβαλε καν δήλωση. Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Δηλαδή οι 530.669 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας. Ακολούθησαν «ραβασάκια», email και τηλέφωνα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι… 34.108. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία συνεχίζουν να «φουσκώνουν», φτάνοντας στα 3,6 δισ ευρώ, όντας δηλαδή αυξημένα κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, ενώ παράλληλα η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση κινείται στα “ρηχά” καθώς έχουν ρυθμιστεί 100 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 10 εκατ. ευρώ.

πηγή: www.iefimerida.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα