Το οικοτροφείο-κόσμημα της Αποστολικής Διακονίας

Μια ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά προσφέρει η Εκκλησία μέσω του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που παρέχει, εκτός των άλλων, δωρεάν στέγη και σίτιση σε φοιτητές (κυρίως της Θεολογικής Σχολής), επιτελώντας ένα ομολογουμένως πολύ σημαντικό έργο, που το έχει ιδιαιτέρως ανάγκη η κοινωνία μας. Σε δύσκολες εποχές για τις οικογένειες των φοιτητών, το οικοτροφείο προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Πώς, όμως, είναι η ζωή στο οικοτροφείο; «Τα παιδιά μεταφέρουν την αγάπη που τους δίνει ο χώρος στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες τηλεφώνησε ένας φοιτητής, ο οποίος ολοκλήρωσε τις εξετάσεις του, για να μου ευχηθεί “καλό καλοκαίρι”. Την ώρα εκείνη ζητούσαν επιμόνως ο πατέρας του και η μητέρα του να με ευχαριστήσουν, γιατί γνωρίζουν ότι το παιδί τους παραμένει στην ασφάλεια αυτού του χώρου, που τον θεωρούν προέκταση του σπιτιού τους» αναφέρει με συγκίνηση στη «δημοκρατία» ο διευθυντής (από το 2006) των κοινωφελών υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας και πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Γλυφάδας, αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωίνος, ένας ακούραστος και ταπεινός κληρικός ο οποίος υπηρετεί επί 17 συναπτά έτη στη διεύθυνση του εν λόγω ευαγούς ιδρύματος.

Η ιστορία του οικοτροφείου ξεκινά το μακρινό 1950, ενώ στο σημερινό τριώροφο, επιβλητικό κτίριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται από το 2004 σε ένα καταπράσινο κομμάτι της Αγίας Βαρβάρας (δίπλα στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας), μακριά από το πολύβουο και αποπνικτικό κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή με ηρεμία και γαλήνη, και ενδείκνυται για μελέτη αλλά και ξεκούραση από τα καθημερινά μαθήματα των σπουδαστών. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε πλήθος αρχιερέων, άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ιερωμένων προέρχεται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Δεν λείπουν, φυσικά, και οι χώροι άθλησης στον αύλειο χώρο του. Εντός του κτιρίου υπάρχουν κουζίνα και τραπεζαρία, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκδηλώσεων και παρεκκλήσιο του Ιερού Χρυσοστόμου για τις πνευματικές ανάγκες των οικοτρόφων του. Τα δωμάτια των 60 συνολικά φοιτητών βρίσκονται στους δύο πρώτους ορόφους, ενώ στον τρίτο έχει δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη φιλοξενία ξένων κληρικών και πανεπιστημιακών καθηγητών που έρχονται στην Αθήνα για συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις.

Μοιραία η συζήτηση με τον π. Αλέξιο επέρχεται στους περιορισμούς που έχουν τεθεί (ελέω τρόικας) στην εισαγωγή στον ιερό Κλήρο, ενώ παραμένει (εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν από την κρίση) το τεράστιο πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας των αποφοίτων των θεολογικών σχολών. «Τα δύο τελευταία χρόνια με τις δυσκολίες και τους περιορισμούς τους οποίους επέβαλε το κράτος, λόγω της οικονομικής κρίσεως, στον διορισμό των κληρικών τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά. Παρατηρώ μια φυγή πολλών θεολόγων προς τη διασπορά (Ευρώπη και Αμερική) και επίσης μια δυσκολία στη συστηματική παρακολούθηση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, αφού ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν περιστασιακές εργασίες ώστε να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Υπάρχει μια απογοήτευση μεταξύ των φοιτητών για το τι μέλλει γενέσθαι. Ηξεραν ότι υπήρχε εδώ και δεκαετίες η δυσκολία να σταδιοδρομήσουν ως καθηγητές, τώρα βλέπουν κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και στον χώρο της Εκκλησίας, αφού έχουν περάσει και εκεί τα μέτρα της Πολιτείας για τον διορισμό θρησκευτικών λειτουργών», ενώ εκ παραλλήλου επισημαίνει την πολύ σημαντική συμβολή του οικοτροφείου στις ανθρώπινες σχέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργούνται μέσα στον συγκεκριμένο εκκλησιαστικό χώρο. «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημίου, με τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών, έγινε κάπως απρόσωπος. Οι σχέσεις των σπουδαστών δεν είναι όπως άλλων εποχών στο παρελθόν. Στον χώρο, όμως, του θεολογικού οικοτροφείου αποκτώνται ισχυροί αδελφικοί δεσμοί. Οσοι πέρασαν από εδώ, θεολόγοι, επίσκοποι, προκαθήμενοι Εκκλησιών, μεγάλες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο, θεμελίωσαν κυρίως τη σχέση τους με την Ελλάδα μέσα σε αυτόν τον χώρο. Αυτή η ανάγκη είναι στις ημέρες μας επιτακτικότερη, καθώς κυριαρχεί το απρόσωπο στις σχέσεις των ανθρώπων, κάτι που ξέρουμε πόσο επιβλαβές είναι σε όλη την κοινωνία».

Εν κατακλείδι, πρέπει να τονιστεί, για ορισμένους που παραμένουν επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι κυριαρχεί η αυστηρότητα στο οικοτροφείο, ότι το ίδρυμα διέπεται από πνεύμα ελευθερίας, ενώ ευδοκιμούν οι αληθινές και γνήσιες σχέσεις μεταξύ των σπουδαστών του.

Και πρόγραμμα ανταλλαγής

Η μάθηση όμως δεν σταματά ποτέ, ούτε τους θερινούς μήνες, με τον π. Αλέξιο να αναφέρεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Εκκλησίας. «Από το έτος 2006, τον μήνα Ιούλιο, η Αποστολική Διακονία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με σκοπό την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό. Οι σπουδαστές που είναι κληρικοί ή υποψήφιοι κληρικοί φιλοξενούνται στο οικοτροφείο. Φέτος το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Αυγούστου».

Αντώνης Μακατούνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα