Ιταλία: «Φωτιές» άναψε το ΔΝΤ!

Βόμβα στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις αρνητικές προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως για τις επικρίσεις που διατύπωσε όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα να καταργήσει τον αντιδημοφιλή φόρο πρώτης κατοικίας. Το «χαράτσι στα ακίνητα» δηλαδή, του οποίου η κατάργηση είχε αποτελέσει κεντρική προεκλογική δέσμευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης, κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος, αν και τον περασμένο Απρίλιο τα στελέχη του Ταμείου προέβλεπαν συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 1,5%. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προέβλεψαν ταχύτερη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2014 κατά 0,7%.

Ταυτόχρονα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρέθηκε στη Ρώμη επαίνεσε την Ιταλία διότι εκπλήρωσε τους ιδιαίτερα αυστηρούς στόχους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά δεν παρέλειψε να καλέσει την κυβέρνηση Λέτα να κάνει περισσότερα προωθώντας μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν ασθενικές, η ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλή και το ηθικό στις αγορές είναι ακόμη εύθραυστο, κάτι που υπογραμμίζει ότι ο στόχος πολύ απέχει από το να έχει επιτευχθεί» τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα δέχεται εντονότατες πιέσεις από τον Λαό της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καταργήσει τον φόρο πρώτης κατοικίας, η καταβολή του οποίου συμφωνήθηκε πρόσφατα να ανασταλεί για μια περίοδο τριών μηνών. Ομως το ΔΝΤ, χωρίς να αφήσει περιθώρια, διαμήνυσε ότι τάσσεται εναντίον της εν λόγω απόφασης. «Ο φόρος ιδιοκτησίας στις κύριες κατοικίες πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για λόγους ισότητας και φορολογικής αποτελεσματικότητας» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, καλώντας επίσης τους Ιταλούς να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων και των ακινήτων στο ιταλικό κτηματολόγιο, με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο φόρος.

Παρ’ όλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους που επιβάλλονται στις μισθωτές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PdL του Μπερλουσκόνι έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Λέτα, εάν ο φόρος στην πρώτη κατοικία δεν καταργηθεί.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα