«Σφήνα» ΠΑΣΟΚ στο φορολογικό!

Εντεκα σημεία του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τη μορφή νομοσχεδίου) θα ξαναδεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ.

Τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

1. Η διατήρηση της έκπτωση 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

2. Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιριών.

3. Οι φοιτητές να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων.

4. Η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

5. Η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρίες να παραμείνει στο 55% αντί του 80%.

6. Η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος να φορολογείται ανάλογα με τον υπόχρεο. Δηλαδή οι μισθωτοί που «πιάνονται» με τα τεκμήρια να φορολογούνται βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων (και όχι των επαγγελματιών, όπως προβλέπει ο νέος κώδικας) για το τεκμαρτό εισόδημα που τους καταλογίζει η Εφορία.

7. Να ρυθμιστεί διαφορετικά το θέμα της τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα μικρά αγροτικά εισοδήματα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων.

8. Να καθοριστεί συγκεκριμένη διαδικασία συγκρότησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και να έρθει διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.

9. Να προστεθεί ειδική διάταξη για τη φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

10. Να βελτιωθεί η σχετική διάταξη, ώστε να αποθαρρύνεται η μεταφορά κερδών προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

11. Να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από τη διατροφή που καταβάλλεται λόγω διαζυγίου.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται αύριο. Στη συνέχεια, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα