Ο γρίφος και το εναλλακτικό σχέδιο για τις απομακρύνσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ φαίνεται πως θα αποτελέσει τον «πιλότο» στις μελλοντικές ενέργειές της για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προμηνύοντας ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να βρεθούν εκτός Δημοσίου 15.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 25.000 θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου, με τους πρώτους 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την παράταση που όλα έδειχναν ότι θα εξασφαλίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης, διασφαλίζεται, εκτός απροόπτου, ότι από τον συνολικό προαπαιτούμενο αριθμό των 15.000 θα αφαιρεθούν όσοι εργαζόμενοι μπουν σε διαθεσιμότητα (όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί) και ύστερα από μερικούς μήνες και -εφόσον αξιολογηθούν- οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο προσωπικό των δημοσίων εταιρειών και των οργανισμών άνοιξε με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στη διακριτική ευχέρεια των συναρμόδιων υπουργών είναι πλέον για τις ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ κ.λπ.), οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Επόμενο πεδίο «θανάτου» αναμένεται να είναι η αμυντική βιομηχανία. Εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, οι 2.700 της ΕΡΤ, μαζί με άλλους περίπου 1.500 υπαλλήλους από τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες, θα κάνουν άθροισμα 4.200 και, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα είναι εντάξει απέναντι στη μνημονιακή της υποχρέωση για το τρέχον έτος.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται, αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι υπάρξει πρόβλημα να πιάσουν το προβλεπόμενο νούμερο, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κάθετο κλείσιμο ενός μεγάλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Η κινητικότητα

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στις μαραθώνιες και σκληρές συζητήσεις που είχε όλη την εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, που έχει συμφωνηθεί σε 15.000 για τη διετία 2013-2014, εκ των οποίων οι 4.000 απολύσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος και οι 11.000 απολύσεις του χρόνου, αφού η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση να συνυπολογιστούν στις απολύσεις οι απομακρύνσεις των περίπου 6.000 συμβασιούχων των οποίων η σύμβασή τους έχει λήξει και εργάζονται με προσωρινές αποφάσεις ή ασφαλιστικά μέτρα.

Η πρόταση Μητσοτάκη που ήταν στο τραπέζι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων ήταν:

2.500 εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα προέρχονται από ειδικότητες οι οποίες καταγράφουν πλεονάζον προσωπικό, όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές Πληροφορικής, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.

3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που θα μετακινηθούν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

1.500 από άλλα υπουργεία, σύμφωνα με τα οργανογράμματα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Οι 5.000 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μετακινηθούν σε θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αφαιρέθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη από την κινητικότητα, όταν η τρόικα ζήτησε αυτοί να μπουν για τρεις έως έξι μήνες σε διαθεσιμότητα. Μπροστά στον κίνδυνο να απολυθούν καθηγητές και να μην ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τους αφαίρεσε και θα αναζητήσει νέες «δεξαμενές» από τους ΟΤΑ.

Η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς να ενταχθούν στην κινητικότητα και οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων σε συγκεκριμένους τομείς του δημόσιου τομέα, όπως είναι η εκπαίδευση, ενώ εκτιμάται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί προκειμένου να παρουσιάσει τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Οι προσλήψεις

 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται, αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση των προκηρύξεων για προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως αυτές υπαγορεύονται και από το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, για τους 4.000 υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να προσληφθούν άλλοι τόσοι, στη λογική της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση».

Επιπλέον, από τα προηγούμενα χρόνια εκκρεμούν 4.400 προσλήψεις από την αναλογία «μία προς πέντε», καθώς και άλλες 1.700 από τον προηγούμενο χρόνο.

Σίγουρα δεν θα υπάρξουν 10.000 προσλήψεις, ωστόσο αναμένεται να καλυφθεί ένας μεγάλος αριθμός, καθώς υπάρχουν ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία κ.α.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές μας, 15.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν απολυθεί τη διετία 2013-2014. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, που πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία», οι απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν ανά τρίμηνο έχουν ως εξής: το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2.000 υπάλληλοι, το πρώτο τρίμηνο του 2014 1.000 υπάλληλοι, το δεύτερο τρίμηνο 2014 4.000 υπάλληλοι, το τρίτο τρίμηνο 2014 2.000 υπάλληλοι και το τέταρτο τρίμηνο 2014 4.000 υπάλληλοι.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα