Και απολύσεις υπαλλήλων της Βουλής θέλει η τρόικα

Πόδι και στον «ναό της δημοκρατίας» είναι έτοιμη να βάλει η τρόικα! Οπως όλα δείχνουν, από το πάθος των δανειστών για «αίμα», δηλαδή απολύσεις στο Δημόσιο, όπως φαίνεται δεν θα γλιτώσει ούτε η Βουλή. Το σχέδιο που ήδη φαίνεται ότι επεξεργάζεται είναι η μείωση σε ποσοστό 10% στο συνολικό προσωπικό που (έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς και αντικείμενο έντονης κριτικής για το ιδιαίτερο καθεστώς που μέχρι πρότινος τουλάχιστον ίσχυε) απασχολεί η Βουλή, δηλαδή περίπου 130-150 άτομα.

Οι σχετικές πληροφορίες πήραν μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ώρες, και μάλιστα ενισχύθηκαν λόγω… σημειολογίας, αφού το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεγε να υποδεχθεί τους εκπροσώπους των δανειστών όχι στο πολυτελές γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, αλλά στο «στενό» γραφείο που διατηρεί στο κτίριο του Κοινοβουλίου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το να επιτευχθεί, ωστόσο, ο στόχος της απόλυσης 150 ατόμων μόνο εύκολο δεν είναι. Ετσι πιο άτυχοι από τους άλλους κινδυνεύουν να αποδειχθούν οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Πρόκειται για ίδρυμα το οποίο στεγάζεται σε κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας και η κατάργησή του προβλέπεται ήδη σε σχέδιο που είχε εκπονήσει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης το 2012 επί Θ. Πάγκαλου. Στο ίδρυμα απασχολούνται αυτήν τη στιγμή περίπου 30-40 εργαζόμενοι και κατά πολλούς θα ήταν μια καλή αρχή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Καταλυτικά μάλιστα φαίνεται ότι μετρά και ο υψηλός προϋπολογισμός του ιδρύματος (1.800.000 ευρώ ετησίως), αλλά και η περιορισμένη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σε εκδόσεις και εκθέσεις.

Η δεύτερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφορά, όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι ωστόσο είναι δεδομένο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής. Τυχόν απόλυσή τους επομένως αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε συγκεκριμένες διευθύνσεις και τμήματα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες -καθώς σε τέτοια θέματα η Βουλή δεν δίνει στοιχεία και τα στόματα παραμένουν κλειστά-, σήμερα στο Κοινοβούλιο υπάρχουν περίπου 60-70 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μη ανανέωση των οποίων θα βοηθούσε τη Βουλή να πιάσει τον στόχο.

Από κεί και πέρα, η τρίτη λύση που συζητείται -συχνά πυκνά, άλλωστε- είναι το περίφημο κανάλι της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα γεγονότα με την ΕΡΤ απέδειξαν τη χρησιμότητα ύπαρξης του καναλιού της Βουλής, αφού ήταν και είναι ακόμα η μόνη συχνότητα δημόσιου τηλεοπτικού φορέα που εξακολουθεί να εκπέμπει ενημερώνοντας την κοινωνία για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, είναι γεγονός ότι υπάρχουν σκέψεις για δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας σε αυτό. Στο κανάλι σήμερα υπηρετούν 80 περίπου άτομα, πολλά εκ των οποίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες , αν τελικά δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 10%, τότε όλα δείχνουν ότι το πιο πιθανό είναι η Βουλή να προχωρήσει σε μια άτυπη μορφή εθελουσίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, παρέχοντας τα σχετικά κίνητρα.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα