Τα αυτιστικά παιδιά «πονούν» και στο έντερο!

Η σχέση της χλωρίδας του εντέρου με τη συνολική υγεία και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί η διαταραχή της απασχολεί όλο και περισσότερους επιστήμονες, οι οποίοι διαπιστώνουν συνεχώς ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται ότι η σχέση αυτή ισχύει ακόμη και για τον αυτισμό, καθώς δεν αποκλείεται να ευθύνονται γι’ αυτόν τα βακτήρια που κατοικούν στην πεπτική οδό!

Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέλυσαν τα βακτήρια του εντέρου 40 παιδιών, από τα οποία τα 20 ήταν αυτιστικά και τα υπόλοιπα υγιή. Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν αυτισμό παρουσίαζαν αισθητά λιγότερους τύπους βακτηρίων, γεγονός που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έκανε πιο ευάλωτα στα βλαβερά βακτήρια.

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα αυτιστικά παιδιά ήταν σαφώς χαμηλότερα τα επίπεδα των τριών σημαντικότερων τύπων των εντερικών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν έδειξε την ύπαρξη σχέσης αιτίας – αποτελέσματος. «Ενας από τους λόγους για τους οποίους αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα αυτό είναι το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζουν πολλά γαστρεντερικά προβλήματα, που μπορεί να διαρκέσουν ως την ενηλικίωση» αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρόζα Κράτζμανλικ – Μπράουν. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, η συμπεριφορά των παιδιών βελτιώνεται αισθητά».

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η πέψη, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού, αλλά και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο τύπος έρευνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία των γαστρεντερικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στους αυτιστικούς, ώστε να είναι πιο εύστοχη η διάγνωση και να βελτιωθεί η πρόληψη και φυσικά η θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLOS One».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα