Τα «γύρισαν» μετά την κατακραυγή

Oπως-όπως πήρε πίσω το υπουργείο Οικονομικών τις διατάξεις-φωτιά του νέου Κωδικά Φορολογίας Εισοδήματος, με τις οποίες αυξανόταν κατά 1,5% η παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, και επιβάλλονταν τσουχτεροί φόροι σε άνεργους κ.ά. που πιάνονταν με τα τεκμήρια.

Στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνεται και το τελικό κείμενο του Κωδικά Φορολογίας Εισοδήματος, στο οποίο διατηρείται η έκπτωση 1,5% στον υπολογισμό της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, ενώ προβλέπεται ότι η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια θα γίνεται ανάλογα με την κλίμακα στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος. Επίσης, η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει στο 55% και οι φοιτητές συνεχίζουν να θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα.

Ειδικότερα, στο τελικό κείμενου του Κώδικα:

1. Παραμένει η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου, η οποία στο προσχέδιο είχε καταργηθεί, δημιουργώντας προσθετά βάρη σε μισθούς και συντάξεις.

2. Επανέρχεται στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το προσχέδιο προέβλεπε αύξηση του συντελεστή στο 25%.

3. Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. στο 55% αντί του 80%.

4. Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται τα εισοδήματα. Εάν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων προέρχεται από μισθούς, το τεκμαρτό εισόδημα θα φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών.

5. Οι φοιτητές-τέκνα θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, εάν δικαιούνταν προνοιακό επίδομα, θα το έχαναν.

6. Παραμένει η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

7. Προβλέπεται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιριών.

8. Το εισόδημα που προέρχεται από προσαύξηση περιουσίας, που δεν έχει δηλωθεί, φορολογείται με συντελεστή 33%.

9. Ο φόρος στα κέρδη από μετοχές θα επιβληθεί τελικά από 1/1/2014.

10. Στο 3,5‰ (από 2‰) διαμορφώνεται ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Με άλλη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου καθορίζεται το καθεστώς υπολογισμού του κατώτατου μισθού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/17. Σύμφωνα με αυτό, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας θα εισηγείται τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο και, αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του, θα εκδίδει σχετική απόφαση. Για το τελικό ύψος του θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές των τιμών, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και των μισθών. Θα προηγείται διαβούλευση, στην οποία θα μετέχουν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.

Επίσης δημιουργείται στο ΙΚΑ Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο αναλαμβάνει στο εξής την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ. Στόχος είναι το αργότερο έως 1/7/2017 να έχει υπάρξει πλήρης ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Το ΚΕΑΟ αποκτά τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλειστηριασμούς, όμως σε αυτό θα διαβιβάζονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Με άλλη διάταξη απελευθερώνεται η διακίνηση καυσίμων, καθώς θα μπορεί να γίνεται από όλα τα βυτιοφόρα και όχι μόνο από τα εξουσιοδοτημένα.

Στέλιος Κράλογλου, Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα