Τρέμει (τώρα) το ΔΝΤ για την ύφεση στην Ευρώπη

Eπιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που αποδίδει εν μέρει την ατολμία των ηγετών της ευρωζώνης να λάβουν γενναίες αποφάσεις, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το Ταμείο προβλέπει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη το 2013 θα αγγίξει το 0,6%, ενώ η ανάπτυξη το 2014 θα είναι αναιμική, στο 0,9% από 1,1% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει δεύτερη φάση στη χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αναζωογονηθεί η οικονομική ανάπτυξη» αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ενώ γίνεται λόγος περί «ανάγκης» να αναταχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και να τονωθεί η ζήτηση. Το Ταμείο αναφέρει πως, παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

«Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ παραμένουν το επίκεντρο του προβλήματος και τραβούν προς τα κάτω την ανάπτυξη παντού» σχολιάζεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται πως η υψηλή ανεργία απειλεί την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κρίση αυτή απαιτεί άμεσες ενέργειες σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω στήριξης από την ΕΚΤ, της τραπεζικής ένωσης το συντομότερο και της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, παράλληλα, ότι μια «αποσπασματική προσέγγιση» θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, καθιστώντας την ευρωζώνη ευάλωτη σε πιέσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν να κυριαρχούν, ενώ προκύπτουν και νέοι, που μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πιθανή αργή ανάπτυξη, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, και ενδεχομένως να χρειαστούν αυστηρότεροι οικονομικοί όροι εάν η αναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ βάλει «φρένο» στη ροή κεφαλαίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα