Πορτογαλία: Ράβουν νέο «κοστούμι» χωρίς το ΔΝΤ!

Το έδαφος για δεύτερο μνημόνιο προλειαίνουν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Πορτογαλία, την ώρα μάλιστα που η Κομισιόν, αν και επισήμως το διαψεύδει, συνομιλεί με τη Λισαβόνα για ένα νέο πακέτο «ήπιας διάσωσης». Και αυτό ενώ η ανεργία χτυπά κόκκινο, στο 18%, και η οικονομία της χώρας βουλιάζει περαιτέρω στην ύφεση, με συρρίκνωση φέτος 2%. Με φόντο την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η αποτυχία της συνταγής της λιτότητας, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και επισημαίνει την ανάγκη η χώρα «να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα». Ο Σεγκούρο ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώστε να αναδειχθεί νέα ισχυρή κυβέρνηση για να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της Βουλής μετά την πολιτική κρίση που έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα. Η κρίση ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πάουλο Πόρτας, του επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ελάσσονα εταίρο στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Η παραίτηση ήρθε μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ. Ο Πόρτας, ο οποίος είχε επικρίνει τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλονται βάσει των όρων του μνημονίου της Πορτογαλίας, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής από τον Κοέλιο, που έτσι έσωσε την κυβέρνησή του.

Από την πλευρά του, ο Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα, του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοέλιο, είπε ότι η ηγεσία του θεωρεί προτεραιότητα την αποφυγή ενός νέου προγράμματος διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης. Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία, χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως επιμένει να διαψεύδει ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα