Τέλος (!) στις περικοπές των στρατιωτικών

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών και οι συντάξεις των αποστράτων δεν πρόκειται να υποστούν καμία περαιτέρω μείωση έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται να περιληφθούν στα προγράμματα εφεδρείας ή κινητικότητας πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ, προσθέτοντας ότι σημαντικός αριθμός έχει ήδη απομακρυνθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, οπότε ήδη το προσωπικό έχει μειωθεί προοδευτικά, χωρίς να υπάρξει ανάγκη βίαιων παρεμβάσεων.

Η διαβεβαίωση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πλευράς τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των αποστράτων, που όλο το τελευταίο διάστημα ζούσαν σε αβεβαιότητα, καθώς αισθάνονταν ότι επίκειται η απειλή νέου «τσεκουρώματος» των αποδοχών τους. Οι φημολογίες για επίμονες απαιτήσεις της τρόικας «σέρνονταν» εδώ και μήνες στους διαδρόμους των Γενικών Επιτελείων και οι δειλές διαψεύσεις που δίνονταν μέχρι στιγμής ανεπίσημα δεν ήταν αρκετές για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των στρατιωτικών.

Οσο συνέχιζε να επικρέμαται η απαίτηση νέας μειώσεως του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ουδείς επείθετο ότι αυτή δεν θα επηρέαζε τελικά τις αποδοχές του προσωπικού.

Με τον χειρισμό του υπουργείου να εξοικονομήσει όλο το απαραίτητο ποσό της περικοπής (περίπου 100.000.000 ευρώ) από τον εξοπλιστικό προγραμματισμό, ο κίνδυνος αυτός απομακρύνθηκε. Μάλιστα, με ανάλογο τρόπο μπορεί να αποτραπεί και ενδεχόμενη νέα απαίτηση μειώσεως του προϋπολογισμού για το 2014.

Αλλωστε, όπως σχολιαζόταν από κύκλους του ΥΠΕΘΑ, η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να παραμένουν αξιόμαχα τα υφιστάμενα συστήματα και όχι να αγοραστούν νέα. Για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, θεωρείται επαρκές το κονδύλιο των 600.000.000 ευρώ, που παραμένει μετά την περικοπή των 100.000.000 ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων για το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, με απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, προωθείται νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται άλλη μια αρμοδιότητα για την υποεπιτροπή εξοπλισμών του Κοινοβουλίου. Η υποεπιτροπή θα λαμβάνει τα τελικά κείμενα των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία θα υπογράφονται μόνο αφού αυτή εξουσιοδοτήσει σχετικά τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ένα ακόμη βήμα για την εξασφάλιση της διαφάνειας στους εξοπλισμούς. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από τη Βουλή στις 19 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία υφίσταται και στην κυπριακή Βουλή, η αρμόδια επιτροπή της οποίας σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποτρέψει την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία είχαν φτάσει σε φάση ολοκλήρωσης, απορρίπτοντας την τελική σύμβαση. Εκεί, πάντως, οι σχετικές συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα