Στον κόσμο του ο «master chef» Χρ. Σταϊκούρας!

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το ερχόμενο φθινόπωρο προμηνύει η μαύρη τρύπα 906.000.000 ευρώ (φτάνει το 1,6 δισ., αν συμπεριληφθούν οι επιστροφές φόρων) που καταγράφτηκε στον Προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους. Λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια, το Δημόσιο αποτυγχάνει να πιάσει τους εισπρακτικούς στόχους, με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός να έχει εκτροχιαστεί και τα κρατικά ταμεία να στεγνώνουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, πετώντας στα σύννεφα, προσπάθησε χθες ατυχώς να εξηγήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και ότι η μαύρη τρύπα θα καλυφθεί στο β’ εξάμηνο του χρόνου!

Με αυτήν την εκτίμηση δεν φαίνεται να συμφωνεί η τρόικα, η οποία -στο προσχέδιο που έχει ετοιμάσει για την αξιολόγηση της οικονομίας- επισείει τον κίνδυνο φοροκόπωσης στην Ελλάδα το β’ εξάμηνο (όπως αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε και στη σελ. 3). «Η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος» αναφέρουν οι αναλυτές της τρόικας!

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, το οποίο στο προαναφερόμενο διάστημα ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ. Για να δημιουργήσει αυτήν τη «μαγική εικόνα» του Προϋπολογισμού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν «έγραψε» φέτος στις δαπάνες 597.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρων και 3 δισ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Με τη δικαιολογία ότι τα ποσά αυτά αφορούν παλαιότερα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών «έκρυψε» τις συγκεκριμένες δαπάνες σε παλαιότερους Προϋπολογισμούς… Εάν είχαν αποτυπωθεί σωστά, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα έφτανε στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα 8,6 δισ. ευρώ!

Εξάλλου, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κομβικό εργαλείο για την ανάπτυξη, συνεχίζεται να παρατηρείται σημαντική υποχρηματοδότηση. Από τα 2,85 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα μέσα στο εξάμηνο, το 1,1 δισ. ευρώ παρέμεινε στα ταμεία. Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 33 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (27,76 δισ. ευρώ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα