Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Γιάννη Μπουτάρη για να σταματήσουν τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

Προσωρινή δικαστική προστασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να διακοπούν οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό του μετρό και να μην προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη γι’ αυτές, ζητεί επειγόντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Με αίτηση που κατέθεσαν αργά χτες το μεσημέρι ενώπιον του ΣτΕ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του, ο κ. Μπουτάρης ζητεί, ως επικεφαλής του δήμου της συμπρωτεύουσας, να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τέως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, αλλά και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε αυτή η απόφαση να μην εφαρμοστεί.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του κ. Τζαβάρα προβλέπει, βάσει γνωμοδότησης του ΚΑΣ, την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και την αποδόμηση των άλλων καταλοίπων που έχουν αποκαλυφθεί στο σκάμμα του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Υποδεικνύει δε ότι ως τόπο μεταφοράς τους το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκτός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, χωρίς όμως αυτό να προσδιορίζεται.

Πότε θα συζητηθεί

Η αίτηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, αφού προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κύριας προσφυγής του, δηλαδή της αίτησης οριστικής ακύρωσης της απόφασης Τζαβάρα, η οποία κατατέθηκε στις 17 Ιουνίου.

Αυτό αναμένεται να γίνει κατά τις επόμενες 10 ημέρες και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δικάσιμος προβλέπεται να οριστεί, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, σχετικώς σύντομα, δηλαδή προς το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Εάν η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ χορηγήσει, ταυτοχρόνως, και προσωρινή διαταγή στο δήμο Θεσσαλονίκης, τότε θα πρέπει να διακοπούν αμέσως οι όποιες εργασίες στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου θίγουν την ακεραιότητα των ευρημάτων, μέχρις ότου εκδικαστεί η αίτηση αναστολής.

πηγή: www.newsbeast.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα