Φόβοι και για πείνα (!) στην Αίγυπτο

«Η Αίγυπτος ψάχνει ένα σενάριο εξόδου από την κρίση» σημείωνε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Τη στιγμή που οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να αποφύγουν έναν εμφύλιο πόλεμο, η κοινωνική αναταραχή και η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα έχουν σπείρει ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του FAQ, οι ανάγκες για εισαγωγές δημητριακών για την περίοδο 2013-2014 στην Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σίτου, θα παραμείνουν ίδιες με πέρυσι, παρά τις καλές προοπτικές για τη δική της συγκομιδή. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές για τη νέα συγκομιδή και την επισιτιστική κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος μπορεί να οφείλεται στους ενισχυμένους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις συναλλαγές η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, περικόπτοντας συνεπώς τις εισαγωγές εν μέσω ενός κλίματος αμφισβήτησης και διχόνοιας.

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και τίτλους τέλους στην κοινωνική αναταραχή μοιάζει επιτακτική για τη διάσωση της χώρας των φαραώ. Η μεταβατική κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να «δημιουργήσει μια νομιμότητα», όπως σχολιάζει η γαλλική «Figaro». Ισως γι’ αυτό ο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ Μπεμπλάουι δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει, παρά την αρνητική στάση των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Από τη μεριά της Μουσουλμανική Αδελφότητα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση της χώρας, διασαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με «πραξικοπηματίες». Σύμφωνα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο σχηματισμός του μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Ο ισλαμισμός δεν είναι κυβερνητικό σχέδιο». Αυτός ήταν ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της διαδικτυακής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», η οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους το «πολιτικό Ισλάμ έχασε μια μάχη και υπέστη ένα μοιραίο χτύπημα στην Αίγυπτο».

Οσο για τις διεθνείς αντιδράσεις; Αξιοσημείωτη παραμένει η «αμερικανική θέση». Η αμερικανική κυβέρνηση αποφεύγει να επιδοκιμάσει την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, ενώ παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει την παράδοση τεσσάρων F-16 στο Κάιρο -τμήμα του ετήσιου πακέτου της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο- εντός του Αυγούστου.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα