Γονατίζουν το Ωνάσειο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Εκτακτη επιχορήγηση ύψους 7.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ωνασείου, προκειμένου να μην μπει «λουκέτο» στο μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, αποφάσισαν χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν επιπλέον 38.000.000 ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μόνο τον τελευταίο χρόνο οφείλει στο Ωνάσειο περίπου 34.000.000 ευρω. Τα χρέη του οργανισμού προς το καρδιοχειρουργικό κέντρο αγγίζουν συνολικά τα 70.000.000 ευρώ, με συνέπεια το νοσοκομείο να αδυνατεί να πληρώσει τις δικές του οφειλές (οι οποίες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό) προς τους προμηθευτές του.

 

Μηδέν ρευστότητα

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στα ταμεία του νοσοκομείου προκλήθηκε οξύ πρόβλημα ρευστότητας, με ορατό τον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία του μέσα σε μία μέρα! Σύμφωνα με τον καρδιοχειρουργό παίδων και ανηλίκων Δημήτρη Μπόμπο, αντιπρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής της Ενωσης Γιατρών του Ωνασείου, η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη που οι ίδιοι οι γιατροί πρότειναν να μείνουν απλήρωτοι για έναν μήνα. «Εμείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Ωνάσειο, ακόμη και αν χρειαστεί να μην πληρωθούμε για έναν μήνα» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Μπόμπος.

Να σημειωθεί ότι η ετήσια μισθοδοσία των 850 εργαζομένων αγγίζει τα 34.000.0000 ευρώ, ενώ η τακτική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας το 2009 ήταν 7.000.000 ευρώ και σήμερα έχει αυξηθεί στα 12.000.000 ευρώ. Ομως φέτος το θεραπευτήριο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι τα χρήματα έχουν «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο υπουργός Υγείας μετά τη χθεσινή έκτακτη επιχορήγηση του Ωνασείου με τα 7.000.000 ευρώ δήλωσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κλείσει το Ωνάσειο, αφού είναι το μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο που έχουμε».

Ωστόσο, ο κίνδυνος φαίνεται ότι δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και, εφόσον δεν εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του, ίσως οι φόβοι για «ξαφνικό θάνατο» του μοναδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου της χώρας βγουν αληθινοί.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα