«Παράθυρο» και για νέα μέτρα από Στουρνάρα

Οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και οι δεσμεύσεις που δίνονται τη μια ημέρα δεν ισχύουν την άλλη. Σε νέα δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα φέτος και πιθανόν ούτε το 2014 προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί με δήλωση αν θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο Μνημόνιο για τα έτη 2015 και 2016.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013, συμπλήρωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστούν μέτρα ούτε μέσα το 2014 αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν δεσμεύομαι για το τι θα γίνει μέσα στο 2015 και το 2016»!

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον Προϋπολογισμό, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ομως, το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που διέρρευσε χθες αναφέρει ότι, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, ο Προϋπολογισμός συνεχίζει να παρουσιάζει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014. Μάλιστα, οι αναλυτές της τρόικας προβλέπουν ότι και τη διετία 2015-2016 θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. Ευρώ!

Αναφερόμενος στις δυσμενείς προβλέψεις του ΙΟΒΕ για ύφεση της τάξης του 4,8-5% το 2013, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,5%, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, ακόμα και αν υπάρχει αστοχία στον Προϋπολογισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Χθες εξάλλου το ΔΝΤ ανακοίνωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης από το 2014! Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι «χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί να παρέχουν χρηματοδότηση για όσο διάστημα το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ομαλά. «Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα