Σε ίλιγγο για τις αποδείξεις

Σε ίλιγγο δείχνει να βρίσκεται υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πρώτα καταργεί το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και μετά το επαναφέρει, και μάλιστα με «μπόνους» μείωση του ΦΠΑ 3%, κληρώσεις και δώρα, αλλά και διπλασιασμό των άξιας των αποδείξεων από επαγγελματίες (ηλεκτρολόγους υδραυλικούς), όπως πληροφορείται η «δημοκρατία».

Το αστείο είναι ότι ο υπουργός εμφανίστηκε προχθές στα κανάλια να αμφισβητεί τα στοιχεία για τις τρύπες στα δημόσια οικονομικά και, μάλιστα, ενώ είχε διαρρεύσει στο Reuters το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, το οποίο φωτογράφιζε το δημοσιονομικό κενό που απαιτεί πρόσθετα μέτρα!

Ο κ. Στουρνάρας δήλωνε: «Δεν υπάρχει έκθεση της τρόικας, πιθανότατα αναφέρονται σε παλιές εκθέσεις». Η έκθεση, που κατά τον κ. Στουρνάρα δεν υπάρχει, αναδημοσιεύτηκε από το Reuters και υπογράμμιζε ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει αστοχίες, και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ φέτος και το 2014!

Ομως η σύγχυση του κ. Στουρνάρα δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται και στο θέμα των αποδείξεων. Στην αρχή ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε την κατάργηση του μέτρου από το 2014, αφαιρώντας τη σχετική διάταξη από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Χθες ο ίδιος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, άλλαξε στάση και δήλωσε: «Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα».

Το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους, προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη, περιλαμβάνονται τα εξής:

-Μείωση 3% στον ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή: Για κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος θα κερδίζει μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

-Απευθείας έκπτωση φόρου: Με τη χρήση πιστωτικών καρτών ο ΦΠΑ της συναλλαγής θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες σε λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο καταστηματάρχης θα υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να εκδώσει απόδειξη (η οποία θα αυξάνει τα ακαθάριστα έσοδά του). Αρα η έκπτωση φόρου θα δίδεται αυτόματα.

-Κληρώσεις και δώρα: Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα ή κάθε εξάμηνο, το υπουργείο Οικονομικών με δώρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Οπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον Προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.

-Διπλασιασμό της άξιας της απόδειξης: Οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων – υποδημάτων, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α. θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.

Για τα φετινά εισοδήματα κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του έως το επίπεδο των 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με αποδείξεις, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του «ακάλυπτου» ποσού.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα