Τα λέει με Ομπάμα στις 8 Αυγούστου!

Λευκός… καπνός βγήκε χθες από τον Λευκό Οίκο, καθώς ανακοινώθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου.

Το Μαξίμου είναι ανακουφισμένο από την πρόσκληση που γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που αναζητά στήριξη αλλά και υπάρχουν μια σειρά ανοικτά θέματα. Οπως επισημαίνεται στο δελτίο που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία, η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας σήμερα, καθώς τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ακόμη θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία. Ο κ. Σαμαράς, από τη μεριά του, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον πλανητάρχη για τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν όλα τα θέματα: από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μια και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, ως τον νέο ρόλο της Ελλάδας τόσο στην ενέργεια όσο και στο διεθνές εμπόριο μετά το ταξίδι και τις συμφωνίες του κ. Σαμαρά με την Κίνα. Παράλληλα, η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα θετικό διπλωματικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται έτοιμη να ενεργοποιηθεί για λύση του Κυπριακού (κάτι που αναφέρεται και στην ανακοίνωση), ενώ καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Από την πλευρά της, η Αθήνα σκοπεύει να ξεκαθαρίσει ότι μέσα σε μια Μεσόγειο που δοκιμάζεται από την αστάθεια αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας τη νέα σχέση με το Ισραήλ αλλά και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε στους υπουργούς του να ξεχάσουν τις θερινές διακοπές και εάν θα φύγουν αυτό θα είναι για μία εβδομάδα μόνο, και αυτή τον Δεκαπενταύγουστο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα