Μεταθέσεις με μοριοδότηση και κοινωνικές ευαισθησίες!

Την παγίωση κριτηρίων δικαιοσύνης και αξιοκρατίας για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θεσπίζει με απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Με αυτήν αντικαθίσταται ανάλογη απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Γ. Ραγκούση, η οποία σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί.

Μοριοδοτήσεις, υπολογισμός προσόντων αλλά και κοινωνικά κριτήρια καθιερώνονται έτσι ώστε να αποτρέπονται οι αδικίες. Καμία μετάθεση για στελέχη βαθμού δεκανέα μέχρι αντισυνταγματάρχη δεν θα γίνεται πριν από τη συμπλήρωση τουλάχιστον διετούς συνεχούς υπηρέτησης σε μία υπηρεσία, χωρίς σε αυτόν τον χρόνο να υπολογίζονται αποσπάσεις για ειρηνευτικές επιχειρήσεις ή εκπαιδεύσεις. Κατ’ εξαίρεση, μετάθεση στελέχους και πριν από τη συμπλήρωση διετίας προβλέπεται μόνον αν επιλεγεί κανείς για θέση εξωτερικού ή για την Κύπρο.

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα στελέχη που ολοκληρώνουν ειδικές εκπαιδεύσεις εσωτερικού ή εξωτερικού (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικευμένες κατά Κλάδο εκπαιδεύσεις), μετατίθενται μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους σε θέσεις αντίστοιχες του αντικειμένου τους για την αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν.

Για τις μεταθέσεις εξωτερικού προβλέπεται να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών από τον επαναπατρισμό του στελέχους από προηγούμενη μετάθεσή του στο εξωτερικό ή στην Κύπρο και να μην έχει συμπληρώσει συνολικά δεκαοκτώ μήνες εκπαίδευσης ή απόσπασης στο εξωτερικό την τετραετία αυτή. Η συνολική δε διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό για εκπαίδευση, τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι έτη για όλη τη σταδιοδρομία του στρατιωτικού.

Η μοριοδότηση των στρατιωτικών για την τοποθέτηση σε θέση της επιλογής τους γίνεται με βάση την απόδοσή τους, όπως αποτιμάται στις εκθέσεις αξιολογήσεως της τελευταίας δεκαετίας, την επίδοσή τους στα σχολεία του Κλάδου τους, την υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, την επιχειρησιακή βαρύτητα των μονάδων όπου υπηρέτησαν, την επιτελική πείρα, τις ηθικές αμοιβές, αλλά και τις πάσης φύσεως πειθαρχικές ποινές, εφόσον δεν έχει παρέλθει πενταετία από την επιβολή τους.

Ακόμη λαμβάνονται υπ’ όψιν κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανάγκη να μην αλλάζουν σχολικό περιβάλλον τα τέκνα τους ή η ύπαρξη προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζονται με θεραπευτική αγωγή. Ακόμη στον τόπο προτιμήσεώς τους υπηρετούν στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία άνω του 67%.

Προβλέπεται επίσης συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών, η οποία μπορεί να διατηρηθεί με αίτησή τους ακόμη και μετά τη λύση του γάμου, εφόσον υπάρχει θέμα επιμέλειας ανήλικων τέκνων. Πάντως, για ευνοήτους λόγους επιδιώκεται οι συνυπηρετούντες σύζυγοι στρατιωτικοί να τοποθετούνται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε θέσεις που δεν έχουν μεταξύ τους σχέση διοικητικής εξάρτησης.

Να σημειωθεί ότι οι μεταθέσεις στελεχών στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα στρατιωτικά γραφεία του πρωθυπουργού, του υπουργού και των αναπληρωτών ή υφυπουργών Εθνικής Αμυνας, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), στις διευθύνσεις ή υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθώς και οι μεταθέσεις σε θέσεις διευθυντών και υπασπιστών στα επιτελικά γραφεία αρχηγών των Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ, εξαιρούνται του συστήματος των κριτηρίων.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα