Πρωτοποριακό ρολόι που είναι και συσκευή ιατρικών ελέγχων σχεδίασε Ελληνας γιατρός

Ενα ρολόι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ο Ελληνας καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO,CNRS, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία, Γεώργιος Χατζηιωάννου συνέλαβε μια πρωτότυπη ιδέα για μια συσκευή σε μορφή ρολογιού που θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα μπορεί να μετράει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, την οξυγόνωση του οργανισμού αλλά και την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα.

Οι μετρήσεις θα γίνονται με τη βοήθεια ενός τσιπ και οπτικών ακτίνων λέιζερ και οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε ασφαλή εφαρμογή υπολογιστικού νέφους (computing cloud) στον κυβερνοχώρο όπου ο εξουσιοδοτημένος γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση ώστε να κάνει διάγνωση ή να συμβουλεύει εξ αποστάσεως.

Σε δηλώσεις του ο τιμώμενος καθηγητής από το συνέδριο Νanotexnology 2013 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος Χατζηιωάννου, ανέφερε : «Με κάλεσαν στην Καλιφόρνια να βοηθήσω στη δημιουργία των συσκευών στις οποίες θα μπουν τα τσιπ. Η κυκλοφορία της συσκευής αυτής θα ανακοινωθεί από την Google σε έξι μήνες. Αρχικά θα είναι ακριβή, αλλά με την πάροδο του χρόνου η τιμή θα μειωθεί καθώς θα αποσβεστεί το κόστος της έρευνας»

H λογική αυτής της συσκευής είναι παρόμοια με τη λογική ενός τηλεφώνου i-phone, που συνδέεται μέσω διαδικτύου με μία εφαρμογή υπολογιστικού νέφους. Η διαφορά είναι ότι θα λειτουργεί με ένα τσιπ μέσω του οποίου θα γίνονται οι μετρήσεις της πίεσης, της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα και της οξυγόνωσης του οργανισμού ενώ οπτικές ακτίνες λέιζερ θα επιτρέπουν την μέτρηση του σακχάρου χωρίς να χρειαστεί να τρυπηθεί αυτός που φοράει τη συσκευή.

«Οι πληροφορίες αυτές θα αποθηκεύονται σε ένα υπολογιστικό νέφος, σε ένα προστατευμένο χώρο που θα ανήκει σε αυτόν που φοράει τη συσκευή, ο οποίος θα μπορεί να δώσει εντολή στον προσωπικό του γιατρό να δει τις μετρήσεις αυτές ανά πάσα στιγμή και σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας είναι άσχημη να δει εξ αποστάσεως τι συμβαίνει. Σήμερα στη Γαλλία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κρατούν τον ασθενή στο νοσοκομείο μετά από μία εγχείριση, αλλά τον στέλνουν σπίτι και τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως και έτσι μειώνεται το κόστος της νοσηλείας» αναφέρει ο καθηγητής.

Υπάρχει η πεποίθηση πως μελλοντικά θα υπάρξει η δυνατότητα η ίδια συσκευή να κάνει ακόμη και αναλύσεις αίματος και να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας.

«Σήμερα όλα είναι δυνατά. Η επιστήμη είναι μπροστά και ακολουθεί το εμπόριο. Ανάμεσα στην επιστήμη και το εμπόριο όμως υπάρχει η ηθική. Γιατί αυτές οι πληροφορίες αν πέσουν στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του πολίτη. Καλή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά θα πρέπει να υπεισέρχονται και οι επιστήμες του δικαίου και της ηθικής για να μπορέσει όλα αυτό να γίνει πραγματικότητα και να λειτουργήσει» προσθέτει ο κύριος Χατζηιωάννου.

πηγή: www.iefimerida.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα