Ο Εντουαρντ Σνόουντεν συναντήθηκε με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών για να ετοιμάσει τη φυγή του από το αεροδρόμιο

Τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι είχαν αρχίσει να αμφισβητούν από το γεγονός ότι όντως βρίσκεται στη Μόσχα, μέχρι και την ίδια του την ύπαρξη, ο Εντουαρντ Σνόουντεν εμφανίστηκε. Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που έκανε δημόσια εμφάνιση για πρώτη φορά από τη στιγμή που έφτασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στις 23 Ιουνίου, συνάντησε εκπροσώπους 13 ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία. Τελικός προορισμός του είναι η Λατινική Αμερική.

Ο πρωταγωνιστής του σύγχρονου κατασκοπικού θρίλερ, από τη στιγμή που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ, συνάντησε εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων οργανώσεων, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου απαγορεύτηκαν οι κάμερες.

Ο Σνόουντεν είπε πως οι συνθήκες ζωής στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο είναι καλές, νιώθει ασφαλής εκεί, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει εκεί για πάντα. Ακόμη επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να ζητήσει προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία και μετά να πάει στη Λατινική Αμερική. Ακόμη ζήτησε τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών ώστε να μην παρέμβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο ταξίδι του.

Προς το παρόν δεν μπορεί να αναχωρήσει από τη Μόσχα γιατί λέει πως οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενεργούν παράνομα, εμποδίζοντας το ταξίδι του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να με εμποδίσει να βρω άσυλο, όπως προβλέπει η διεθνής διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απειλητική συμπεριφορά τους δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε ο Σνόουντεν.

Οταν του ανέφεραν τον όρο που είχε θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παραμονή του στη Ρωσία- να πάψει να βλάπτει τις ΗΠΑ- ο Σνόουντεν απάντησε ότι «Καμία πράξη ή σχέδιό μου δεν έχει σκοπό να βλάψει τις ΗΠΑ. Θέλω να επιτύχουν οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Σνόουντεν είχε αποσύρει την αίτηση για άσυλο από τη Ρωσία έπειτα από εκείνη τη δήλωση του Πούτιν. Φαίνεται όμως πως το επανεξέτασε, καταλήγοντας πως ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλής, πριν φύγει από τη Μόσχα, είναι να του χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Οπως είπε ο Σνόουντεν έχει λάβει προσφορές για άσυλο από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτό και πρόσθεσε πως η πρόταση από την Βενεζουέλα είχε γίνει επίσημα.

Επιμένουν οι Ρώσοι

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε τους όρους που είχε θέσει ο Πούτιν προκειμένου να επιτραπεί στον Σνόουντεν να παραμείνει στη Ρωσία. «Ο Σνόουντεν θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει στην Ρωσία εάν, πρώτον, παραιτηθεί πλήρως από τις δραστηριότητές του που βλάπτουν τους Αμερικανούς εταίρους μας και, δεύτερον, εάν το ζητήσει ο ίδιος», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

πηγή: www.iefimerida.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα