Μια νέα στέγη για το έργο του Ελύτη

Το «Σπίτι του Ελύτη» θα αναβιώσει στην Πλάκα. Ενα διώροφο κτίριο στην πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας πρόκειται να μεταμορφωθεί και να αφιερωθεί στον Ελληνα νομπελίστα ποιητή. Στους χώρους του θα εκτίθενται από χειρόγραφά του και σημειωματάρια εργασίας μέχρι σπάνιο φωτογραφικό, κινηματογραφικό και ηχητικό υλικό και έργα ζωγραφικής του προσωπικού αρχείου του, ενώ θα γίνει και ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του.

Τη μελέτη επεμβάσεων μικρής κλίμακας στο κτίριο, που έλαβε προχθές την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εκπόνησε και δώρισε στο υπουργείο Πολιτισμού ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που συμβάλλω με τον τρόπο μου στην προβολή του έργου μιας τόσο σημαντικής προσωπικότητας του πολιτισμού» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γνωστός αρχιτέκτονας, συμπληρώνοντας ότι η μελέτη του έργου που θα ονομαστεί «Σπίτι του Ελύτη» έγινε σε υφιστάμενο κτίριο στην Πλάκα.

Το διώροφο κτίσμα, που βρίσκεται επί των οδών Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 7, περιλάμβανε στην αρχική του μορφή δύο ανεξάρτητες κατοικίες και στέγαζε το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, μετά τον σεισμό του 1999 κρίθηκε επικίνδυνο, γι’ αυτό και αποκαταστάθηκε.

Στον ισόγειο χώρο του «Σπιτιού του Ελύτη» θα γίνει ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του ποιητή, με τα αυθεντικά έπιπλά του. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος έκθεσης των πρώτων εκδόσεών του, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής του ποιητή ή έργων που ο ίδιος αγαπούσε, καθώς και ενδεικτικών μεταφράσεων.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ακρόασης ηχητικών ντοκουμέντων ή παρακολούθησης κινηματογραφικού υλικού. Θα διοργανώνονται επίσης εκθέσεις καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων σχετίζονται με την ποίηση του Ελύτη.

Το υπόγειο θα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη- σπουδαστήριο και θα περιλαμβάνει βιβλία για το έργο του νομπελίστα ποιητή, περιοδικά, δίσκους, οπτικό και ηχητικό υλικό, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα του Τύπου, αφίσες και προγράμματα. Στον πρώτο όροφο, τέλος, θα στεγαστούν χώρος πληροφοριών του κοινού, αίθουσα εκδηλώσεων κι ένα καφέ.

Η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία, που θα συμβάλει ιδιαιτέρως στην προβολή του τεράστιου πολιτιστικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη, ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Τζαβάρα και συνεχίζεται τώρα, υπό την επίβλεψη του νέου υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Το ξωκλήσι στη Σίκινο

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός κέντρου προβολής, έκθεσης και φύλαξης του αρχείου του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο διαχειρίζεται η σύντροφος και κληρονόμος του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, έρχεται δύο χρόνια μετά την υλοποίηση της επιθυμίας του να φτιαχτεί ένα ξωκλήσι στη Σίκινο.

Ηταν καλοκαίρι του 2011 όταν έγιναν τα θυρανοίξια της Παναγιάς της Παντοχαράς στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Το εκκλησάκι των 18 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και στη Χώρα, θεμελιώθηκε σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δήμο Σικίνου και η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε με δαπάνες της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και με τη βοήθεια των ντόπιων. Οσο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του; Είχε και πάλι την επιμέλεια του Αλέξανδρου Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να μην είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά τον Οδυσσέα Ελύτη, όπως ο αδελφός του, είναι όμως άριστος γνώστης (και θαυμαστής!) του έργου του. «Η δημιουργία του “Σπιτιού του Ελύτη” στην Πλάκα είναι για μένα μια συνέχεια της επιθυμίας του για το ξωκλήσι Παναγιάς της Παντοχαράς στη Σίκινο. Και τα δύο συμβάλλουν στην ευρύτερη προβολή του έργου του μεγάλου Ελληνα ποιητή» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Ηλίας Μαραβέγιας

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα