Και δικομανές το ελληνικό κράτος!

Σχεδόν 240 φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς διώκονται οι Ελληνες πολίτες για φορολογικά θέματα, μέγεθος που δείχνει ότι το ελληνικό κράτος πάσχει από δικομανία. Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε από την αμερικανική (IRS) και τη βρετανική υπηρεσία εσόδων (HMRC), και το τμήμα Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι προσφυγές

Στις ΗΠΑ οι ποινικές προσφυγές εναντίον πολιτών για φορολογικά θέματα δεν ξεπέρασαν πρόπερσι τις 2.998 (μία ανά 103.000 κατοίκους), ενώ στη Βρετανία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν, πέρυσι, μόλις 556 (μία ανά 111.510 κατοίκους).

«Στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πέρυσι 26.645 ποινικές προσφυγές για φοροδιαφυγή/ληξιπρόθεσμα χρέη, μία ανά 424 κατοίκους, και η τάση είναι έντονα αυξητική» τόνισε ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων και Προτάσεων ΟΕΣΥΝΕ. Τα στοιχεία και οι προτάσεις της ΟΕΣΥΝΕ κατατέθηκαν ήδη στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς.

Κατά τον κ. Αχιλλόπουλο, αν κάποιος επισκεφτεί μια αίθουσα ποινικού δικαστηρίου, διαπιστώνει ότι οι κατηγορούμενοι για φορολογικά θέματα καταδικάζονται με διαδικασίες 2-3 λεπτών έκαστος, χωρίς να εξετάζεται αν υπήρχε δόλος στις πράξεις τους. «Αρκεί για τον δικαστή μια βεβαίωση της Εφορίας ότι ο κατηγορούμενος οφείλει το “x” ποσό για να τον καταδικάσει, χωρίς καν να εξετάσει αν ο κατηγορούμενος έχει εισπράξει ποτέ το ποσό, για το οποίο είχε κληθεί να αποδώσει φόρο». Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα, όπως αναφέρει, λογίζεται ως έσοδο το δεδουλευμένο και όχι το εισπραχθέν. Σε ΗΠΑ και Βρετανία, αντίθετα, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν -μέχρι ενός ύψους τζίρου- το cash based σύστημα, με βάση τις εκκαθαρισμένες πράξεις, δηλαδή τα εισπραχθέντα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα