Τέλεια όραση μέσα σε 10 λεπτά

Μια νέα θεραπεία με υπεριώδες φως, που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και καταργεί τον κίνδυνο παρενεργειών που υπάρχει μετά τις επεμβάσεις λέιζερ στα μάτια, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Βρετανία.

Η θεραπεία ονομάζεται Lasik Xtra (Laser – Assisted In – Situ Keratomileusis) και χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Είναι ένα είδος διαθλαστικής χειρουργικής και πραγματοποιείται με τη χρήση λέιζερ, δίνοντας εναλλακτική λύση στους ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν τα γυαλιά και τους φακούς επαφής και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν παρενέργειες.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά για κάθε μάτι και περιλαμβάνει τη χορήγηση οφθαλμικών σταγόνων με αναισθητικό, ενώ ακολουθεί η δημιουργία ενός λεπτού πτυσσόμενου κρημνού του κερατοειδούς, ο οποίος προετοιμάζει το μάτι για το επόμενο βήμα της επέμβασης και τη χρήση του λέιζερ.

Στη συνέχεια, το λέιζερ αφαιρεί ένα μικροσκοπικό τμήμα του κερατοειδούς κάτω από τον κρημνό, για να διορθωθεί το σχήμα του, ενώ ο κρημνός επανατοποθετείται. Τέλος, χορηγούνται σταγόνες που περιέχουν μια τροποποιημένη μορφή ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), που ενεργοποιείται με τη χρήση φωτισμού UVA στον κερατοειδή για διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών.

Με τον τρόπο αυτόν οι ασθενείς αποφεύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εκτασίας του κερατοειδούς και των υπόλοιπων παρενεργειών που μπορεί να έχει μια επέμβαση λέιζερ στα μάτια. «Με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται η ελάχιστη ή μηδενική εμφάνιση παρενεργειών, γι’ αυτό και στα άτομα που κάνουν λέιζερ στα μάτια θα πρέπει να χορηγείται και η συγκεκριμένη» είπε στην «Daily Mail» ο δρ Bobby Qureshi, που εφαρμόζει τη θεραπεία.

Η θεραπεία αυτή χορηγείται ήδη σε αρκετές χώρες του κόσμου, ενώ στην Ιαπωνία έχουν υποβληθεί σ’ αυτήν 50.000 ασθενείς, από τους οποίους κανείς δεν παρουσίασε παρενέργειες. Στη Βρετανία εφαρμόζεται από επιστήμονες του London Eye Hospital, οι οποίοι αναφέρουν ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων 20 ετών στον τομέα της οφθαλμολογίας.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα