Ανασφάλιστες «βόμβες»

Βραδυφλεγή βόμβα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για τη δημόσια ασφάλεια αποτελούν τα χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας. Οι ασφαλιστές πλέον κάνουν λόγο για ποσοστό περίπου 35% των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια!

«Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Δεν υπάρχει ακριβές νούμερο για τα ανασφάλιστα οχήματα, ωστόσο αυτά πληθαίνουν καθημερινά, καθώς λήγουν τα συμβόλαια και οι ιδιοκτήτες δεν τα ανανεώνουν» αναφέρει στη «δημοκρατία» ασφαλιστής με πολλά χρόνια πείρας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Τροχαία πραγματοποιεί σαφάρι ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να εντοπίσει όσα περισσότερα ανασφάλιστα οχήματα μπορεί και να επιβάλει ποινές. «Η κρίση και οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν οδηγήσει τους οδηγούς να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Ειδικά στα χωριά, όπου δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι, η κατάσταση είναι τελείως ανεξέλεγκτη» σημειώνει το στέλεχος της εταιρίας Interamerican στη Θεσσαλονίκη Αθανάσιος Παζαρλής.

Τα στοιχεία από τη ζημιά που έχει υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, όπου απευθύνεται κανείς για αποζημίωση και σωματικές βλάβες κατόπιν τροχαίου ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα, είναι ενδεικτικά. Το 2012 καταγράφηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια 2.928 ατυχήματα, που κόστισαν στο Κεφάλαιο σε αποζημιώσεις 9.387.117 ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 1.136 ατυχήματα, με το ύψος των αποζημιώσεων να φτάνει στα 4.130.868 ευρώ.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ, που προκειμένου να αποζημιωθεί κάποιος από το Κεφάλαιο θα πρέπει να περιμένει σε σειρά προτεραιότητας 5-7 χρόνια! Τα τελευταία χρόνια, από την κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων όπου εμπλέκονται ανασφάλιστα οχήματα, το Κεφάλαιο έχει τιναχτεί στον αέρα, δεν έχει τους πόρους να καλύψει τα θύματα» λέει ο κ. Παζαρλής.

Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για εκείνους που εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα είναι εξαιρετικά βαριές, πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αφαίρεση διπλώματος, άδειας και πινακίδων για 10 ημέρες, ενώ στην περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα