Ανεργία 28,4% το 2014!

Εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα στο 28,4% στο τέλος του 2014 προβλέπει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανεργία στην Ευρωζώνη και συνολικά για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη που υπάρχει για την Ελλάδα είναι ότι το τρέχον έτος η ανεργία θα φτάσει στο 27,8%, ενώ έναν χρόνο μετά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά φτάνοντας το 28,4%. Αντίστοιχα, η ύφεση θα διατηρηθεί φέτος στο 4,8%, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει η χώρα σε ύφεση και του χρόνου, καθώς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 1,2% το 2014. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ότι και στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί η ανεργία σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 12,3% την επόμενη χρονιά, ποσοστό που αν επαληθευτεί θα συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ξεχωρίζει η αναφορά στην πολύ υψηλή ανεργία των νέων. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η ανεργία σε αυτή την κατηγορία πολιτών έχει φτάσει σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο», σε πολυάριθμες χώρες, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο: πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία και περίπου 40% σε Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, στην Ελλάδα και στην Ισπανία παρατηρείται αύξηση της ανεργίας πάνω από 20% σε σχέση με πριν από ένα έτος. Σχεδόν ένας στους δύο ανέργους βρίσκεται χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ κάνει ειδική αναφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαρθρωτικής ανεργίας στην Ελλάδα, δηλαδή ανεργίας που δεν θα σχετίζεται με την ύφεση της οικονομίας, αλλά θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ανεξάρτητα από το εάν η χώρα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 48.000.000 άνεργοι, αριθμός κατά 16.000.000 μεγαλύτερος από τους ανέργους που είχαν καταγραφεί το 2007. Στον ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνονται 20 χώρες της Ευρώπης, κράτη της Βόρειας Αμερικής, το Ισραήλ, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται μόνο σε πέντε κράτη, στη Νορβηγία, στην Ελβετία, στην Αυστρία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Κάτω του 5% εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει η ανεργία και στη Γερμανία έως το τέλος του επόμενου έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα