Στον δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο

Τα γουνάκια του Ειδικού Δικαστηρίου περιμένουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Οικονομικών με δύο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου και απιστία) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση διαχείρισης της «λίστας Λαγκάρντ».

Με την ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα χαράματα της Τρίτης, η Βουλή ολοκλήρωσε το δικό της έργο, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για τη βασιμότητα των κατηγοριών και την παραγραφή. Η κλήρωση που θα αναδείξει τους ανώτατους δικαστικούς, οι οποίοι θα απαρτίσουν το Δικαστικό Συμβούλιο, θα διεξαχθεί πιθανότατα σήμερα στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον νόμο, το Δικαστικό Συμβούλιο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου και συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Αρειο Πάγο ως ανακριτής, ενώ η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Μετά την κλήρωση o πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου την απόφαση της Boυλής για την άσκηση δίωξης και τα ονόματα.

Από κει και πέρα όλα δείχνουν ότι οι δικαστικοί θα «τρέξουν» ώστε να εκδώσουν σύντομα τη δεσμευτική απόφαση περί του τι μέλλει γενέσθαι. Εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής και ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες που του αποδίδονται, τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου, του πρώτου που θα συσταθεί μετά το 1991, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να κινδυνεύει να καταδικαστεί με βαρύτατες ποινές φυλάκισης.

Οσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η αλήθεια είναι ότι οι δεκάδες διαρροές προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, βασικό αδίκημα για το οποίο συστάθηκε η Προκαταρκτική, πέρασε με μόλις 166 «ναι» επί 283 ψηφισάντων. Χθες στη Βουλή υπήρξε έντονη συζήτηση για την αποκάλυψη των 117 βουλευτών οι οποίοι δεν πείστηκαν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος για την αλλοίωση της λίστας, δεν ήταν λίγοι ωστόσο και αυτοί που υποστήριξαν ότι επρόκειτο για μια πολιτική ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία ειδικά για πιθανούς αντάρτες από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ήταν η άριστη ευκαιρία για «μήνυμα» πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα