Εξοντώνουν μονογονεϊκές οικογένειες!

Μία ακόμη «μαύρη τρύπα» περιέχει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Η εξαίρεση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που μεγαλώνουν μόνοι και μόνες, χωρίς σύζυγο, τα παιδιά τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα και την απόλυση. Αν κάποιος διαβάσει το άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου θα διαπιστώσει ότι μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται από την προστασία του νόμου, μια και ελάχιστες μονογονεϊκές οικογένειες πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

Κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων υποστήριζαν ότι ναι μεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, αλλά υπήρχε ο φόβος να πολλαπλασιαστούν τα… εικονικά διαζύγια, κάτι που στην ουσία θα ακύρωνε το μέτρο της διαθεσιμότητας. Αυτό το επιχείρημα, όσο και αν ακούγεται αληθοφανές, δείχνει την κακοπιστία από τη μια της Πολιτείας και από την άλλη την ανικανότητά της να ελέγξει ή να θεσπίσει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ώστε να αποφευχθούν οι αδικίες. Αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι χιλιάδες πλέον και στη χώρα μας μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιούς αφορά

Η νομοθετική πρόβλεψη αφορά χήρες και ανύπαντρες μητέρες ή χήρους και ανύπαντρους πατέρες και όχι, για παράδειγμα, διαζευγμένες μητέρες, που έχουν τη γονική επιμέλεια, αλλά από κοινού με το σύζυγο έχουν τη γονική μέριμνα, ακόμα και αν ο σύζυγος δεν τους δίνει διατροφή.

Με το άρθρο 90 διαχωρίζεται η γονική επιμέλεια από τη γονική μέριμνα, εξ ου και οι συντάκτες του πολυνομοσχεδίου φρόντισαν να διατυπώσουν τη ρύθμιση για τις εξαιρέσεις από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, έτσι που να αφορά μικρό αριθμό εργαζομένων που ανήκουν στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 90 (διαθεσιμότητα) αναφέρεται ότι εξαιρείται και δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα «υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως ισχύει».

Αυτό σημαίνει ότι η εξαίρεση για προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα παιδιά αφορά μόνο χήρους και χήρες, γονέα που του έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση, η γονική μέριμνα λόγω βαρύτατων παραπτωμάτων του άλλου γονέα και ανύπαντρες μητέρες των οποίων τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρισθεί από τον άλλο γονέα.

Η εξαίρεση, δηλαδή, δεν αφορά την πλειονότητα των διαζευγμένων, όπου έχουν τη γονική μέριμνα -ως είθισται- και οι δύο γονείς.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα