Ακριβότερο και το εργόσημο!

Την καλύτερη χρήση του εργοσήμου, με αναλυτική καταγραφή των επαγγελμάτων ή των υπηρεσιών που απευθύνεται, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που αποδίδονται στα Ταμεία, μέσα από τη χρήση του, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος του ΙΚΑ. Εργόσημα που εκδόθηκαν από τις 23 Μαΐου και μετά θα έχουν αύξηση στο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 25%. Το εργόσημο απευθύνεται σε εργαζομένους οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες και αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε κατ’ οίκον ενός ή πολλών εργοδοτών. Στο εργόσημο υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:

-Υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (π.χ. οικιακοί βοηθοί, οδηγοί).

-Κηπουρικές εργασίες.

-Φύλαξη βρεφών, νηπίων και παιδιών.

-Υποστήριξη και φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

-Υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

-Περιποίηση και φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ανθρώπων και βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).

-Μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες.

-Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.

-Αισθητικές φροντίδες (περιποίηση προσώπου και σώματος, κομμωτική).

-Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

-Διανομείς διαφημιστικών εντύπων.

-Απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο.

-Απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να εκδώσει εργόσημο από τα ΕΛ.ΤΑ. ή τις τράπεζες. Το εργόσημο αποτελείται από δύο τμήματα και αναγράφει το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ένα τμήμα μένει στον εργοδότη και το άλλο δίνεται στον εργαζόμενο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να μεταβεί με τη σειρά του στα ΕΛ.ΤΑ. ή στις τράπεζες για να εισπράξει τον μισθό του, από τον οποίο έχουν παρακρατηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Η διάρκεια ισχύος του εργοσήμου είναι έως τέσσερις μήνες από την έκδοσή του.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα