Ποιοι γλυτώνουν τη διαθεσιμότητα από το Δημόσιο!

Με αρκετές αλλαγές -κυρίως για το ποιοι γλιτώνουν τη διαθεσιμότητα- σε σχέση με την αρχική μορφή του ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μετά και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης όλες τις προηγούμενες μέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί έως και την ύστατη ώρα προχώρησαν στις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι αντιδρώντες και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων, προωθήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:

-Εξαιρούνται από την κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.

-Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από την κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

-Αυξάνεται στα 12.000 ευρώ από 6.000 ευρώ το όριο του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.

-Το ίδιο χρηματικό όριο, δηλαδή 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ισχύει και για τη γονική μέριμνα τέκνου.

-Οι προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την επιλογή των υπαλλήλων για την έξοδο από το καθεστώς κινητικότητας, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος απόλυσής τους και να διευκολύνεται η επανένταξή τους στο Δημόσιο.

-Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι τρίτεκνοι.

-Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο δημόσιος υπάλληλος είναι ασφαλισμένος.

-Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

-Στους σχολικούς φύλακες παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς ως συντάξιμου χρόνου απασχόλησης έως πέντε έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και σύστασης συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων.

-Διατηρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων οι φοιτητές τέκνα τους και οι απαλλαγές και των παιδιών που λαμβάνουν διατροφή από τη φορολόγησή τους.

-Απαλλάσσεται από τα τεκμαρτά εισοδήματα η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

-Οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. θα παρέχονται από δημόσια ΙΕΚ σε μεταλυκειακό επίπεδο.

-Δεν θα περικόπτονται πόροι που αφορούν κοινωνικές προνοιακές δραστηριότητες των ΟΤΑ.

-Δεν θα απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αποφάσεις της αρμοδιότητάς τους.

-Αποσύρθηκε η ρύθμιση, με την οποία οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα έπαιρναν τριπλάσιες από το κανονικό αποζημιώσεις.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα