Υπαινιγμοί για νέο δάνειο (και μέτρα) το 2014

Πάγο στις συζητήσεις για «κούρεμα» του χρέους έβαλε με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι, αν το 2014 η ελληνική οικονομία παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν σκέψεις για πιθανή βοήθεια στο θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Ο ίδιος προδιέγραψε και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο, όπως είπε, θα συνδυαστεί με νέα μέτρα-εγγύηση για τους δανειστές.

Για «κούρεμα» του χρέους πιέζει το ΔΝΤ, το οποίο θέτει επίσης και θέμα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούλιο του 2014. Για την ώρα η Γερμανία αποφεύγει αυτήν τη συζήτηση και, βέβαια, στη γραμμή αυτή κινήθηκε και ο Γερμανός ομόλογος του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον αέρα της υπερδύναμης, δήλωσε χθες από το βήμα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου: «Ξεχάστε τη συζήτηση για το “κούρεμα”, δεν σας κάνει καλό».

Θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους είχε ανοίξει πριν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο ξένος διπλωμάτης με κοφτή γλώσσα παρουσίασε τις θέσεις του για το «κούρεμα», θυμίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα επεισόδιο στην προεκλογική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Eγώ υπήρξα ο πρώτος υπουργός που υποστήριξε το “κούρεμα”. Δεν συζητούμε όμως για δεύτερο “κούρεμα”. Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους. Ομως, εάν συζητάτε για “κούρεμα” πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για “κούρεμα” στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για “κούρεμα”, τότε είστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

Πριν από δύο ημέρες η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» έγραψε για τρύπα 10 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου πώς θα βρει η Αθήνα τα 10 δισ. που χρειάζεται, διαφορετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διακόψει (όπως έμμεσα απειλεί…) τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Μόνο αν τον Σεπτέμβριο είναι σαφές ότι η Αθήνα θα διαθέτει ρευστότητα και μετά τα μέσα του 2014, θα παραμείνει το ΔΝΤ ως δανειστής με βάση το καταστατικό του Ταμείου. Αν φύγει το ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα χάσει τα χρήματα, τα οποία το Ταμείο είχε δεσμευτεί να χορηγήσει έως το 2016.

Επίσης, χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες συνέδεσαν τη δική τους βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα