Ξεμπέρδεψε με φιλοδώρημα 100.000.000 €

Μόλις 100.000.000 ευρώ ήταν τελικά όλο κι όλο το «δώρο» του Herr Σόιμπλε στην άβυσσο των προβλημάτων της χώρας μας μέσω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τη γερμανική KfW για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι, με αφορμή την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, καθώς και του προέδρου της γερμανικής τράπεζας KfW, δρος Ούλριχ Σρέντερ, «όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί», σχολιάζοντας ερώτηση για το τι σκέφτεται να πράξει η Γερμανία αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο», αλλά ούτε και για το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν» δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της». Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες». Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη Δημόσια Διοίκηση».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την «προίκα» του νέου υπό δημιουργία Ταμείου, που θα παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και κλάδους που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, αποτελείται από 350.000.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου (200.000.000 θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150.000.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και από 100.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο η KfW δηλώνει έτοιμη να εξετάσει την καταβολή του, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση.

Σκοπός του Ταμείου, που επιδιώκεται να συσταθεί έως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

– Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

– Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η σύσταση του Ταμείου, η έδρα του οποίου θα είναι στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της γερμανικής KfW, τα ηνία του θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Ελληνας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- «πρέπει να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Ολα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα