Θα σας χαλάσουμε την «πιάτσα»

Ο ισχυρότερος δυναμίτης στα θεμέλια της σάπιου οικοδομήματος που μας πλακώνει είναι το προσωπικό παράδειγμα Ελλήνων ηγετών, οι οποίοι δεν κάναν τεμενάδες στον κάθε περαστικό βάρβαρο. Κάνοντας τις δέουσες συγκρίσεις, οι σημερινοί νάνοι δεν φαίνονται πλέον νάνοι, αλλά μικρόβια. Πολλά και θανατηφόρα. Παρατίθεται απόσπασμα από ένα σπάνιο βιβλίο που εκδόθηκε το 1830 στη Βιένη της Αυστρίας. Τιτλοφορείται «Ιστορίαι των ανθρωπίνων πράξεων από των αρχαιοτάτων χρόνων έως των ημερών μας, εκ παλαιών απανθισθείσαι, και τα νεώτερα εξ αρίστων Γερμανών ιστοριογράφων ελευθέρως μεταφρασθείσαι». Το υπέγραφε ο Κ. Μ. Κούμας. Το περιστατικό με τον Αλέξανδρο προέρχεται από τον Αρριανό και έχει ως ακολούθως: «Ο δρόμος, από τον οποίον υπέστρεφεν ο Αλέξανδρος ήτο βαρύς και επικίνδυνος, επειδή όλον το νότιον μέρος της Γεδρωσίας ήτο ερημία αμμώδης. […] Αλλά ο Αλέξανδρος εδιάλεξε την διά της ερήμου οδοιπορίαν διά να είναι πλησιέστερος εις τον στόλον, όστις ηκολούθει ύστερον. […] Εφθασαν εις πέλαγος άμμου, όστις έκαιε τους πόδας και εις τον οποίον ο οδοιπόρος εβυθίζετο έως τα γόνατα. Αι άμαξαι δεν ηδύναντο πλέον να συρθώσιν. […] Τα αχθοφόρα κτήνη έπιπταν καταγής».

Ερημος

«Πολλοί εχάθησαν από καυσώδην δίψαν. Τινές δε πίπτοντες κουρασμένοι να κοιμηθούν ή δεν εξυπνούσαν πλέον, ή εξυπνούντες έχαναν τα ίχνη του στρατού εις την άμμον, και έπιπταν πάλι αποθαμμένοι. […] Πολλοί απέθνησκαν επειδή φθάνοντες καταδιψασμένοι εις τα ύδατα έπιναν με λαιμαργίαν. Μιαν ημέραν τους εκυρίευσεν όλη η φλοξ του ηλίου πριν φθάσωσιν εις τόπους υδατώδεις. Τον Αλέξανδρος αυτόν εβασάνιζε δριμύτατη δίψα, μ’ όλον τούτο επεριπάτει πεζός έμπροσθεν του στρατεύματος, διά να δώση παράδειγμα υπομονής εις τους άλλους. Τελευταίον στρατιώται τινές εύρηκαν μετά κόπων πολλών θολόν τι υδάτιον, το οποίον επρόσφεραν εις τον βασιλέα με μίαν περικεφαλαίαν. Τους ευχαρίστησε διά το δώρον, και έπειται το έχυσεν εις την γην έμπροσθεν πάντων. Η πράξις αυτή λέγει ο Αρριανός (Ανάβ, Α. ΣΤ. 26) εδυνάμωσεν όλον τον στρατόν ούτως, ως να έπιε καθείς το χυμένον νερόν». Τα παραπάνω βρίσκονται στις σελίδες 286-287 του Β΄ τόμου του έργου του Κούμα. Μήπως το περιστατικό σάς θυμίζει κάποιον ηγέτη της Μεταπολίτευσης; Αν ναι, καλό είναι να κάνετε γρήγορα γενικές εξετάσεις (αίματος, ούρων, καλίου, νατρίου, ουρανίου και ψυχομετρικές). Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα