Η «Μαντάμα Μπατερφλάι» στον δρόμο

Μπορεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο να ήταν δύσκολη προχθές, λόγω της παρουσίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, όμως οι λάτρεις του λυρικού θεάτρου έσπευσαν μαζικά στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να παρακολουθήσουν την ανοιχτή πρόβα της όπερας του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπατερφλάι». Μάλιστα, αν προσθέσουμε σε αυτούς περαστικούς και τουρίστες που βρέθηκαν εκεί τυχαία και στάθηκαν, έστω για λίγο, να απολαύσουν τις υπέροχες άριες και τη μελωδική μουσική, τότε μιλάμε για ένα πλήθος που ξεπέρασε τους 1.000 ανθρώπους.

Λίγο πριν από τη δύση του ηλίου στήθηκε η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έξω από το Μερόπειο Ιδρυμα, μια… ανάσα από το Ηρώδειο, όπου θα παρουσιαστεί η «Μαντάμα Μπατερφλάι» στις 27, 28, 30 και 31 Ιουλίου. Ο κόσμος είχε κατακλύσει τον πολυσύχναστο πεζόδρομο αρκετή ώρα νωρίτερα και κατά τις 20.00, που ο μαέστρος και αρχιμουσικός της παράστασης Μύρων Μιχαηλίδης ξεκίνησε την «ξενάγηση» στα ωραιότερα σημεία του έργου, το πλήθος χειροκρότησε με ενθουσιασμό.

Ελληνες και ξένοι όλων των ηλικιών, γοητευμένοι από το θέαμα, παρακολούθησαν αποσπάσματα της μουσικής του Πουτσίνι και άριες από τον βαρύτονο Λουτσάνο Γκάντσι και τις σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Ολέσα Πέτροβα. Λειτουργώντας έξυπνα, ο κ. Μιχαηλίδης επέλεξε να παρουσιάσει σχετικά γνωστά αποσπάσματα από τη «Μαντάμα Μπατερφλάι», γεγονός που συντέλεσε στην επιτυχία του δρώμενου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η ανοιχτή πρόβα κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και μετά το τελευταίο, θερμό χειροκρότημα, υποσχέθηκε διά μικροφώνου ότι θα ήθελε να καθιερώσει αυτές τις εκδηλώσεις που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και επιπρόσθετα συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας.

«Εως τώρα όλοι πίστευαν ότι η Λυρική είναι ένας βαρύς οργανισμός, εγώ θα έλεγα είναι ένας μεγάλος οργανισμός, που όμως είναι ευέλικτος. Το μήνυμα είναι ότι η πατρίδα μας πρέπει να βασιστεί στους νέους ανθρώπους που θέλουν να παράγουν πολιτισμό» δήλωσε ο Μύρων Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι «είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όταν εισπράττεις αυτή την ανταπόκριση από τον κόσμο ξεχνάς όλες τις τεχνικές δυσκολίες».

Μοιραίος έρωτας!

Η «Μαντάμα Μπατερφλάι» είναι η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή το 1940. Εξιστορεί τον μοιραίο έρωτα της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Ανα. Τον απαιτητικό ρόλο της εύθραυστης γκέισας ερμηνεύουν η Ιταλίδα σταρ της όπερας Μαρία Λουιτζία Μπόρσι και στη δεύτερη διανομή η Τσέλια Κοστέα.

Ηλίας Μαραβέγιας

Φωτ.: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα