Χρεοκόπησε n βιομηχανική μητρόπολη της Αμερικής!

Οταν Γάλλοι έμποροι γουναρικών ίδρυαν το Ντιτρόιτ, περί τα μέσα του 1701, κανένας τους δεν φανταζόταν ότι 312 χρόνια μετά το μετέπειτα λαμπερό σύμβολο ανάπτυξης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αρχικά θα χαρακτηρίζονταν ως «η πιο μίζερη πόλη των ΗΠΑ» από το περιοδικό «Forbes» και θα κατέληγε να καταθέτει αίτηση πτώχευσης προχθές Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013. Αιτία; Τα χρέη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που βαραίνουν την αμερικανική «βιομηχανική μητρόπολη», σε βαθμό που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πόλη κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία λέγεται πως «θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες». Αναλυτές, μάλιστα, σχολίαζαν χθες πως η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ -την General Motors, τη Ford και την Chrysler- έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού του και, κατ’ επέκταση, την απώλεια φορολογικών εσόδων.

«Είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες» δήλωνε χθες για το θέμα ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν Ρικ Σνάιντερ, τονίζοντας πως «τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό». Ο Σνάιντερ δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης σημαίνει πως στο εξής μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.

Μέσα στο οικονομικό χάος που βιώνει όμως η πάλαι ποτέ «Motown» των ΗΠΑ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πίσω από τη χρεοκοπία του Ντιτρόιτ δεν κρύβεται τίποτε άλλο από την «οικονομική σφαγή των συνταξιούχων και γενικότερα των οικονομικά αδύναμων». Συγκεκριμένα, λέγεται πως ήδη ο ειδικός διαχειριστής του δήμου Κέβιν Ορ επιχειρεί, με διάφορα τεχνοκρατικά τερτίπια, μια κολοσσιαία μεταφορά πόρων από τους ασφαλισμένους του Ντιτρόιτ στις μεγάλες τράπεζες, όπως είναι η UBS, η Bank of America και η Merrill Lynch. Η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ, τέλος, αναμένεται να αποτελέσει και μια καλή ευκαιρία για ταχύτατο ξεπούλημα του συστήματος μαζικών μεταφορών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων-φιλέτων.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα