Συνάντηση (θετικής) ενέργειας!

Την ώρα που αύριο, Κυριακή, ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το ενεργειακό (άρα και η ΑΟΖ) θα είναι το κυρίως πιάτο των συνομιλιών που θα γίνουν στον Λευκό Οίκο.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο παίκτης-κλειδί στην Ευρώπη στην ενέργεια, τόσο γιατί διαθέτει ενεργειακά κοιτάσματα η ίδια όσο και γιατί με τον αγωγό ΤΑP γίνεται ενεργειακή γέφυρα στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται.

Μάλιστα, για το θέμα του ΤΑΠ συζήτησαν χθες οι κκ. Βενιζέλος – Νταβούτογλου, ο οποίος, όπως εκτίμησαν, μαζί με τη συμφωνία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Το ερώτημα είναι στο πλαίσιο αυτό ποια θέση θα πάρουν οι ΗΠΑ στο θέμα της ΑΟΖ, μια και κάτι τέτοιο σημαίνει μια γεωπολιτική παρέμβαση που ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ενέργεια επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Ιδρύματος Brookings Ουίλιαμ Ανθολις, που σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» υποστήριξε ότι αν και οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ανεξάρτητες όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, υπάρχει θερμό ενδιαφέρον από τον Λευκό Οίκο για τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα.

Τέλος, χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε συνέντευξή του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μια πολύ σημαντική κατεύθυνση υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας όμως ότι οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους.

Ο κ. Λιου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είπε ότι εν όψει της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον τον Αύγουστο και της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι «μια καλή ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα…». Παράλληλα, σε άρθρο του στους «Financial Times» ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθούν, ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα