Πρωτεΐνη-κλειδί για «service» των οργάνων!

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την αντικατάσταση των οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν ότι μια σημαντική πρωτεΐνη, που υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να τους βοηθήσει να κατευθύνουν την ανάπτυξη των ιστών, έτσι ώστε να αντικαθίστανται τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενηλίκων βλαστοκυττάρων πολλών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του αίματος, των πνευμόνων και των μαστικών αδένων. Γνώριζαν επίσης ότι ανήκει στα γονίδια που προκαλούν καρκίνο και ενεργοποιείται ξανά στα καρκινικά κύτταρα.

Η πρωτεΐνη φέρει την ονομασία BMI 1 και, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας της ανάπτυξης. Οπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ophir Klein, η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι κατευθύνοντας ανάλογα την BMI 1, μαζί με άλλα ρυθμιστικά μόρια, ίσως μια μέρα οι επιστήμονες καταφέρουν να ενεργοποιήσουν ή να σταματήσουν την κυτταρική ανάπτυξη έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες κυτταρικές θεραπείες για τους ιστούς που χάνονται εξαιτίας τραυματισμών, διάφορων ασθενειών ή της γήρανσης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον δρ Klein, ο διπλός ρόλος αυτής της πρωτεΐνης προκαλεί τους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν και σε παθολογικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις καρκίνου. Και αυτό γιατί όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί τύποι καρκίνου εμφανίζονται λόγω της μη φυσιολογικής λειτουργίας ενήλικων βλαστοκυττάρων ή κυττάρων που έχουν αποκτήσει ιδιότητες βλαστοκυττάρων με μη φυσιολογικό τρόπο.

Οπως τονίζεται στην επιστημονική έκθεση, αν αυτά τα καρκινικά κύτταρα μετατραπούν κατά τη διαίρεσή τους σε εξειδικευμένα κύτταρα, αντί για βλαστοκύτταρα, ίσως επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η αδρανοποίηση της BMI 1.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα