Το «καυτό» φθινόπωρο του Ολάντ!

Εν μέσω θέρους ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να μην έχει περιθώρια για… διακοπές, κι όχι επειδή ο Σεπτέμβριος κάθε μέρα που περνά βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά, αλλά εξαιτίας του ότι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου προβλέπεται ήδη «ιδιαιτέρως θερμός για τον Γάλλο πρόεδρο, σε πολιτικό επίπεδο», όπως σχολιάζουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί αναλυτές.

Οι μικρές επεμβάσεις στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, στις οποίες αναμένεται να αποφευχθεί τουλάχιστον προσώρας η αύξηση των ορίων ηλικίας, είναι μεν προ των πυλών, αλλά ο Ολάντ λέγεται ότι θα αποφύγει με κάθε τρόπο τόσο να προκαλέσει την ήδη επιφυλακτική απέναντί του κοινή γνώμη όσο, βέβαια, και τους ίδιους τους βουλευτές του, μια και το μικρό εύρος της πλειοψηφίας του στο Κοινοβούλιο στενεύει τα περιθώρια «για εντυπωσιακές κινήσεις ή αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή όμως -κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να συμπεριφερθεί προσεκτικά στο εσωτερικό-, το Παρίσι στο εξωτερικό πρέπει να φανεί αποφασιστικό, ειδικά στις αγορές, αλλά και στις Βρυξέλλες. Να δείξει δηλαδή ιδιαιτέρως πρόθυμο για μεταρρυθμίσεις, μετά την παράταση δύο ετών για μείωση του ελλείμματος.

Η μεταρρύθμιση λοιπόν θα έρθει τον Σεπτέμβριο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο Φρανσουά Ολάντ έχει αποκλείσει αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην προηγούμενη μεταρρύθμιση, επί Νικολά Σαρκοζί, είχε περάσει η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 62 από τα 60 έτη για τα επόμενα χρόνια.

Αντί της αύξησης, λοιπόν, στα όρια ηλικίας αποχώρησης, ο Ολάντ σχεδιάζει να αυξήσει τον απαιτούμενο χρόνο καταβολής εισφορών για χορήγηση πλήρους σύνταξης στα 41,5 χρόνια, σε ορίζοντα έως το 2020, ενώ παράλληλα στοχεύει να μειώσει τις φοροαπαλλαγές για τις υψηλότερες συντάξεις.

Εδώ πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ανεργίας κινδυνεύει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη μαύρη τρύπα του γαλλικού ασφαλιστικού συστήματος από τα 14 δισ. ευρώ σήμερα σε 20 δισ. ευρώ το 2020.

Το διακύβευμα πάντως για τον Ολάντ παραμένει το ίδιο. Με τη δημοτικότητά του να έχει υποχωρήσει σημαντικά, θέλει πάση θυσία να αποφύγει ισχυρές αντιδράσεις στους δρόμους. Σημαντικά γαλλικά συνδικάτα, όπως η CGT και η FO, έχουν ήδη κηρύξει απεργία στις 10 Σεπτεμβρίου, σε αντίδραση για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα