Τον χτύπησε (αριστερό) ρεύμα

Ούτε από το Cine Κεραμικός, όπου διεξήχθη η πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, βγήκε λευκός καπνός! Τουναντίον, τα «λευκά» ψηφοδέλτια έκαναν εκ νέου την επανεμφάνισή τους, προβληματίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το Αριστερό Ρεύμα δεν στήριξε τον «προεδρικό» Δημήτρη Βίτσα στην εκλογή του νέου γραμματέα. Συγκεκριμένα, από τα 194 ψηφοδέλτια, έλαβε 129 ψήφους υπέρ, 63 ήταν τα λευκά, ενώ υπήρξαν και δύο άκυρα. Οσον αφορά τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, το Αριστερό Ρεύμα, μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκπροσωπείται από επτά, τους Γιώργο Γαβρίλη, Κώστα Ησυχο, Αλέκο Καλύβη, Τάσο Κανταρά, Στάθη Λεουτσάκο, Αντώνη Νταβανέλο και τη Σόφη Παπαδόγιαννη. Από τους «πασοκογενείς», θα συμμετάσχει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ προέρχονται από την πλειοψηφία. Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, ο Τάσος Κορωνάκης, ο Γιάννης Μηλιός, ο Ανδρέας Καρίτζης, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Λάμπρου κ.ά.

Λίγο πριν από τις ψηφοφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε αφενός να στείλει σαφές μήνυμα στη μειοψηφία, αφετέρου να χρυσώσει το χάπι στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μετά το μαύρισμά τους από το Συνέδριο. Αφού τόνισε με νόημα ότι όλοι δεσμεύονται από το καταστατικό (θεωρητικά, όλοι θα πρέπει να στηρίζουν τις αποφάσεις των οργάνων), είπε ότι ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα προς τα εμπρός». Επίσης, υπερασπιζόμενος τους «σοσιαλιστές συντρόφους», υποστήριξε ότι «η επιλογή μας να προχωρήσουμε μαζί με τους συντρόφους μας που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και έκαναν το μεγάλο, το έντιμο βήμα, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές και τα ιδανικά τους, αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε παράλληλα στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη και εύθραυστη, η οποία, όπως είπε, «δεν ορρωδεί προ ουδενός μπροστά στην αγωνία της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις στους δανειστές, για να έχει την εύνοιά τους και να κρατηθεί στις καρέκλες της εξουσίας».

Τέλος, αιχμές και ενστάσεις περιείχαν οι ομιλίες αρκετών εκ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν στελέχη να αποδοκιμάζονται στο συνέδριο, με τον Γιάννη Μπαλάφα, απευθυνόμενος στον κ. Βίτσα, να υπογραμμίζει με νόημα ότι πρέπει να είναι γραμματέας όλου του κόμματος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα