Τα βλαστοκύτταρα χαρίζουν φως

Θα μπορούσε η σύγχρονη ιατρική να χαρίσει το φως σε ανθρώπους που έχουν απολέσει την όρασή τους; Το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές και εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν μία σαφή απάντηση. Τώρα όμως, Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προοπτική της αναστροφής της τύφλωσης «πιθανόν μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι εφικτή», καθώς έπειτα από μελέτες κατάφεραν να αποδείξουν ότι το τμήμα του ματιού που ανιχνεύει το φως μπορεί να επιδιορθωθεί με βλαστοκύτταρα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Biotechnology, ομάδα ειδικών από το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μούρφιλντς και του πανεπιστημίου του Λονδίνου πιστεύει ότι σύντομα θα μπορέσει να σχεδιάσει και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Οι φωτο-υποδοχείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα δηλαδή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αντιδρούν στο φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι φωτο-υποδοχείς σε ορισμένες περιπτώσεις τύφλωσης καταστρέφονται, όπως η νόσος του Stargardt και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Οι Βρετανοί ερευνητές λοιπόν απέδειξαν ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση των φωτο-υποδοχέων, άρα και η αναστροφή της τύφλωσης με την τεχνική της δημιουργίας αμφιβληστροειδών χιτώνων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Αρχικά συνέλεξαν χιλιάδες βλαστικά κύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν για να μεταμορφωθούν σε φωτο-υποδοχείς και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν στα μάτια τυφλών ποντικιών.

Οπως διαπιστώθηκε, τα βλαστικά κύτταρα προσκολλήθηκαν στην υπάρχουσα δομή του οφθαλμού και σταδιακά έγιναν λειτουργικά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους προς το παρόν κρίνεται μικρή, αφού μόνο περίπου 1.000 κύτταρα από τα 200.000 που μεταμοσχεύτηκαν τελικά προσκολλήθηκαν στο μάτι.

«Πρόκειται για απτή απόδειξη ότι οι φωτο-υποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από μια εμβρυϊκή πηγή βλαστικών κυττάρων και ότι μπορούμε σε πέντε χρόνια από τώρα να σχεδιάσουμε μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους» δήλωσε για το θέμα ο καθηγητής Ρομπιν Αλι, επικεφαλής των ερευνητών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σήμερα το μάτι λογίζεται ως ένα από τα πιο προηγμένα πεδία της έρευνας βλαστικών κυττάρων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα