Μόνος στο σπίτι θα μείνει ο Βενιζέλος

Μπορεί ο… τριπλοθεσίτης Ευάγγελος Βενιζέλος να ονειρευόταν ότι θα περάσει την υψηλή πύλη του Λευκού Οίκου συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που θα έχει στις 8 Αυγούστου με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Για την ακρίβεια, δεν υπολόγιζε τον άσπονδο φίλο του Γιάννη Στουρνάρα, που «έκλεισε» θέση στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος (Gulfstream, που πετάει απευθείας στις ΗΠΑ) και πέταξε έξω τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος, εάν δεν αλλάξει δραματικά κάτι, θα μείνει μόνος στο… σπίτι (από τις 7 έως τις 11 Αυγούστου) με μόνη παρηγοριά του να «παίζει» τον πρωθυπουργεύοντα τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς θα απουσιάζει.

Το χάπι στον κ. Βενιζέλο χρυσώθηκε με το επιχείρημα ότι η ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού θα είναι κυρίως οικονομική, με συνέπεια να μην κρίνεται ως απαραίτητη η παρουσία του.

Η ατζέντα

Στο Μαξίμου ήδη πάντως καταστρώνουν τα σχέδια της επίσκεψης από την επομένη της αναχώρησης του προεδρικού απεσταλμένου Τζακ Λιου, μια και η ατζέντα ήδη είναι έτοιμη έχοντας στο επίκεντρό της τρία ζητήματα: Επενδύσεις – Ενέργεια αλλά και εθνικά θέματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ συνόδευε ο Κρίστοφερ Σμαρτ, που έχει χρεωθεί το αμερικανικό πρόγραμμα επενδύσεων από το 2009.

Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Σμαρτ συμμετείχε στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και έκανε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου και με τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στην ουσία, η ελληνική πλευρά προσδοκά μια ενθάρρυνση από τον Λευκό Οίκο για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών και όχι μόνο.

Παράλληλα, η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έχει φέρει την Ελλάδα σε μια νέα γεωπολιτική θέση, ενώ και οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα (αγωγός ΤΑP, έρευνες για υδρογονάνθρακες) δημιουργούν άλλες βάσεις για συζήτηση και διαπραγμάτευση. Εξάλλου, το ενεργειακό θα είναι και στην ατζέντα της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα στη χώρα μας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Ο πρωθυπουργός θεωρεί την επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου προσωπικό και εθνικό στοίχημα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα