Πως «έχασε» το Στοίχημα ο Ευγένιος!

Επειτα από ενάμιση χρόνο πλήρους αδράνειας, η «περίφημη» ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και ο πρόεδρος της (και «κολλητός» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου) Ευγένιος Γιαννακόπουλος θυμήθηκαν να αναλάβουν δράση και να ασχοληθούν με την επιτήρηση του μεταβατικού καθεστώτος που βρίσκεται σε ισχύ στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος από τον Δεκέμβριο του 2011 έως και σήμερα.

Το πώς δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 4002/2011 (Αύγουστος 2011) η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε «μεταβατικό» καθεστώς αποτελεί άλλη μία εφαρμογή του απόλυτα ελληνικού «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Η ΕΕΕΠ, αντί να εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου και να προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το κράτος, λειτουργεί με τρόπο «περίεργο», δημιουργώντας πολλά ερωτήματα με τη στάση της.

Αν και με τον παραπάνω νόμο το ελληνικό κράτος προανήγγειλε τη διαδικασία αδειοδότησης παρόχων διαδικτυακών παιγνίων, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι μέλλει γίνεσθαι.

Στο μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο εν μέσω κρίσης συνεχίζει να χάνει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων από μια αγορά η οποία θα μπορούσε, αν είχε ρυθμιστεί σωστά, να αποφέρει εκτός από κρατικά έσοδα και ορισμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την ΕΕΕΠ να μην έχει να επιδείξει ούτε μία θετική ενέργεια η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και σωστή λειτουργία του χώρου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω αδράνειας της ΕΕΕΠ είτε εσχάτως λόγω αποφάσεων αναστολής κυρώσεων από την Κομισιόν (λόγω λανθασμένων και καθυστερημένων χειρισμών από την ελληνική πλευρά), από την 1η Ιανουαρίου 2012 που τέθηκε σε ισχύ το μεταβατικό καθεστώς έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος των 24 εταιριών που έχουν υπαχθεί σε αυτό, αλλά και καμία κύρωση σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες που συνεχίζουν να λειτουργούν εντελώς παράνομα σε όλο αυτό το διάστημα!

Καμία έρευνα

Μάλιστα η ΕΕΕΠ, ενώ γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι από τα μέσα Ιουνίου δεν θα υπήρχε πλέον τίποτα που να την εμποδίζει να ασκήσει τα καθήκοντά της, δεν φρόντισε να κάνει την απαραίτητη έρευνα και προεργασία ώστε να αναλάβει άμεσα δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 19 και 20 Ιουλίου απέστειλε για πρώτη φορά κλήσεις προς ακρόαση στις 24 εταιρίες που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, 18 και πλέον μήνες μετά την υπαγωγή τους σε αυτό.

Οι ακροάσεις αυτές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το περιεχόμενό τους, στάλθηκαν εν όψει της συγκρότησης της προβλεπόμενης από τον νόμο «black list» με τους παρόχους που δραστηριοποιούνται παράνομα και στους οποίους οι ISPs (Internet Service Providers) θα πρέπει εν συνεχεία να αποκλείσουν την πρόσβαση των χρηστών του διαδικτύου ανά την ελληνική επικράτεια.

Στους κύκλους της αγοράς αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα αυτών των ακροάσεων, αφού είναι γνωστό σε όσους γνωρίζουν τον χώρο ότι από τις 24 εταιρίες που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς ελάχιστες προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες και ακόμη λιγότερες καταβάλλουν φόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο το 2012 το ελληνικό Δημόσιο αποκόμισε από το μεταβατικό αυτό καθεστώς έσοδα που μετά βίας ξεπέρασαν το 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από την εταιρία Sporting Odds (Sportingbet.gr).

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι η τελευταία, βάσει των ίδιων επίσημων ενημερώσεων της μητρικής εταιρίας Sportingbet PLC προς τους μετόχους της, θα έπρεπε να είχε καταβάλει στο διάστημα αυτό στο ελληνικό κράτος φόρους 7.200.000 λιρών (πάνω από 8.500.000 ευρώ), χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται το μερίδιο που αντιστοιχεί στον τοπικό εταίρο της (υπολογίζεται στα 8.500.000 -και πλέον- ευρώ).

Η αναντιστοιχία στα ποσά είναι τεράστια και αναδεικνύει την αναποτελεσματική λειτουργία της ΕΕΕΠ, η οποία αδυνατεί (;) να εφαρμόσει αποτελεσματικά τους νόμους και τις διατάξεις.

Πληροφορίες φέρουν μια άλλη εταιρία (Β2Β Gaming), που εντάχθηκε στο μεταβατικό καθεστώς και προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις (Bet365.gr, Stoiximan.gr), να έχει εκτοξεύσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα πως μόνο για το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των δύο αυτών ιστοσελίδων η Β2Β να έχει ήδη καταβάλει στις αρχές Ιουλίου στο ελληνικό κράτος φόρο που υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ, περισσότερα δηλαδή από όσα έχουν καταβάλει όλες οι υπόλοιπες εταιρίες μαζί μέσα σε ενάμιση χρόνο!

 

Απουσία ελέγχων

Το παράδειγμα της Β2Β είναι ακόμη άλλο ένα στοιχείο το οποίο αναδεικνύει την αποτυχία του μεταβατικού καθεστώτος, αλλά και την πλήρη απουσία ελεγκτικών διαδικασιών, αφού είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότερες από τις 24 εταιρίες δεν καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους. Δεν είναι δυνατόν μια αγορά που θα έπρεπε να αποφέρει στο κράτος περισσότερα από 50.000.000 ευρώ τον χρόνο να φέρνει έσοδα λιγότερα από 1.500.000 ευρώ…

Και τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Η ΕΕΕΠ έχει καλέσει την τρέχουσα εβδομάδα τις 24 εταιρίες σε ακρόαση, ώστε να καταλήξει στη συγκρότηση της «black list», αντί να έχει ήδη προχωρήσει σε δημοσιοποίησή της σε πρώτη φάση, συμπεριλαμβάνοντας άμεσα όλες τις ιστοσελίδες που λειτουργούν εντελώς παράνομα και να προσθέσει σε αυτή όσες από τις 24 λειτουργούν παράτυπα σε δεύτερη φάση.

Χάρη στην παραπάνω απερισκεψία, τη στιγμή που ελέγχονται οι 24, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να «αλωνίζουν» κανονικά, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις Bwin και Unibet, που σε αντίθεση με εταιρίες όπως η William Hill και η Betfair δεν αποχώρησαν από την αγορά, παρότι δεν υπήχθησαν στο μεταβατικό καθεστώς.

Ειδικότερα, η Bwin υπολογίζεται να είχε το 2012 μεικτά έσοδα πάνω από 40.000.000 ευρώ από την ελληνική αγορά (ο φόρος που θα έπρεπε να πληρώσει θα αντιστοιχούσε επομένως σε πάνω από 12.000.000 ευρώ).

Τα επόμενα επεισόδια στο θρίλερ «ρύθμιση διαδικτυακών παιγνίων στην ελληνική αγορά» αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού κάθε πρόβλεψη μπορεί να χαρακτηριστεί ως παρακινδυνευμένη.

Η λειτουργία της ΕΕΕΠ και του προέδρου της φέρονται να έχουν μπει στο στόχαστρο τόσο των Αρχών όσο και της Δικαιοσύνης, οι δε αμέσως επόμενες κινήσεις και αποφάσεις της αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Για μία ακόμη φορά το κράτος καταφέρνει να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει τους νόμους το οποίο θεσμοθετεί και η ανάπτυξη μέσω ξένων επενδύσεων, η οποία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, να παραμένει ακόμη μόνο στα λόγια.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα